Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Niet gewoon even loswiebelen

Maddelon de Jong-Lenters
Erica Polak
Sommige kinderen zijn zo voorzichtig met melkelementen in fase van wisseling, dat deze persisteren. Deze elementen worden dan een bron van stress – en kunnen zelfs zorgen voor (supervised) vermijding, van zowel zorg als zelfzorg. In deze casusbeschrijving wordt de ernst hiervan duidelijk – en worden eventuele alternatieven beschreven.
Premium

Verwijzing

Ann wordt verwezen door haar huistandarts; in de verwijzing zijn zij kort van stof. ‘Na het trekken van een aantal melkkiesjes heeft zich een angst ontwikkeld.’ Het dossier is wel bijgesloten. Hieruit blijkt dat de controles en behandelingen al vijf jaar moeizaam verlopen en er altijd veel plak in de mond zichtbaar was. De angst is gegroeid, nadat er recent twee persisterende melkelementen zijn verwijderd in het derde kwadrant.

Sociale anamnese

Vandaag brengt Ann een eerste bezoek aan een gespecialiseerde kinderpraktijk. Er wordt een erg gespannen en terughoudend meisje van 12 jaar en 8 maanden gezien. Al in de wachtkamer kan ze de situatie moeilijk aan. Zij zit in de brugklas (niveau ‘kader’) en heeft een jonger broertje en een oudere zus. Oma heeft groot aandeel in de opvoeding en is tijdens de intake dan ook mee met haar. Ann is een sociaal meisje, heeft veel vriendinnen, maar die ziet zij bijna alleen maar op een scherm in coronatijd. Er is vandaag goed met haar te communiceren, ondanks haar spanningen. Ze geeft aan zich hier begrepen te voelen. Dit lijkt een resultaat van de ruimte die daarvoor gemaakt wordt in deze specifieke setting. Als we moeder daarna telefonisch spreken, vertelt ze dat Ann in de tijd panisch is geworden, eigenlijk over alles wat met haar mond te maken heeft.

Tandheelkundige Anamnese

Ann vindt het lastig om naar de tandarts te gaan, al zo lang ze zich kan herinneren. Haar ouders hebben ook wel eens controles overgeslagen. Desgevraagd vertelt
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.