Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekken of eerder trekken?

Teun Domburg
Hoofdredacteur TP
U komt ze in de dagelijkse praktijk ook vast regelmatig tegen: een vitale zeventiger die een goede en functionerende dentitie heeft. Hij of zij heeft natuurlijk een tandheelkundige historie waarin diverse behandelingen hebben plaatsgevonden, zoals eenvoudige vullingen, wortelkanaalbehandelingen en wat kronen, maar ook implantaatgedragen constructies, bruggen of frames. Eigenlijk is de gemene deler bij deze oudere dat hij of zij de mond redelijk tot goed kan onderhouden en er prima mee functioneert.
Premium
Doorgaans is de mondgezondheid stabiel en spreek je na de halfjaarlijkse controle de wederzijdse hoop uit dat deze situatie nog lang zo blijft. Toch zie je vroeg of laat dat er een omslagpunt plaatsvindt. Je ziet dat diezelfde patiënt zijn gebit minder goed onderhoudt. Dat uit zich in meer plaque en gingivitis, parodontale achteruitgang en een toename van (secundaire) cariës.
Dan kom je terecht in een volgende fase: de patiënt kan eigenlijk niet meer goed voor zichzelf zorgen. Dat betekent dat deze afhankelijk wordt van anderen. Dat kunnen zijn familieleden zijn of bijvoorbeeld personeel van een zorginstelling. In deze fase merk je dat het gebit van de patiënt uit je handen wegglipt.
Voor je het weet sta je voor het moment dat je de dentitie niet meer kunt redden. Dan heb je het nog niet eens over de gevaren van de (parodontale) ontstekingen voor de rest van het lichaam, die ook een reden zijn om te moeten ingrijpen.
De patiënt is intussen misschien wel halverwege de 80 jaar en nu sta je voor de beslissing om over te gaan tot totaalextractie en het plaatsen van een immediaatprothese, al dan niet met overkappingen. Mijn ervaring is dat deze patiënten dan vaak moeilijk aan een prothese kunnen wennen. Soms speelt ook verstandelijke achteruitgang mee en dragen ze helemaal geen prothese meer en gaan ze tandeloos door het leven: een schrijnend beeld dat op je netvlies blijft hangen.
Op zo’n moment denk ik vaak: had ik deze beslissing niet eerder moeten nemen?
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2020.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.