Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ernst van de bijwerkingen van glucocorticosteroïden

Prof. dr. L. Abraham-Inpijn
Uw vraag is drieledig. Om welke ziektebeelden draait het en wat doet een hoge prednisolon dosering die enkele jaren in een hoge dosis zal worden geslikt en waar u op moet letten.
Premium

Een tandarts mailt me (als eerste van drie casus):

‘Beste mevrouw Abraham-Inpijn, ik ga nog in sprookjes geloven. Een oude, mij bekende heer van bijna 80 jaar, kwam 2 maanden geleden voor extractie van een gebroken molar na een beet op een steentje in krentenbrood. Ik schrok, hij was vermagerd, hij voelde zich moe en slap en ik moest hem helpen bij het uit- en aandoen van zijn jas, iets dat hij vroeger nooit had toegestaan. De schouderbewegingen waren stijf en zichtbaar pijnlijk. Hij klaagde over een fel stekende hoofdpijn in vlagen. Hij had geen zin meer om zijn eten te verzorgen omdat hij toch geen trek had. Mijn idee was geweest om over een implantaat te praten, omdat het gat in zijn mond zichtbaar en groot was door het ontbreken van het naastgelegen element. Nu schoot door mij heen: die man heeft een maligniteit, niet meer praten over een voor hem toch dure ingreep van een implantaat. In plaats daarvan deed ik nog wat navraag waaruit bleek dat hij nog niet bij een arts was geweest: ’Hij redde het wel’. Ik raadde hem met klem aan zo snel mogelijk naar zijn huisarts te gaan, want dat het zo zeker niet goed ging en maakte een vervolgafspraak

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.