Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omkatten

Arthur van Winsen
De zorg wordt in de neoliberale samenleving steeds meer gestructureerd volgens de normen van het bedrijfsleven. De vakman kan niet zomaar naar eigen goeddunken zijn werk kan inrichten. De productie moet gestandaardiseerd en geprotocolliseerd tot stand komen. Het bedrijfsmodel als totem.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0158-3/MediaObjects/12496_2018_158_Fig1_HTML.jpg

Om je praktijk naar dit model te stroomlijnen moet je bijna een opleiding bedrijfskunde hebben gevolgd. Daarom huurt men steeds meer consultants en coaches in om dat doel te bereiken.

Zij gedragen zich als afgezanten van de inspectie, neuzen rond in je praktijk om je te vertellen dat je niet geheel volgens de normen werkt. Vanaf de dag dat zij een poot tussen de deur krijgen moet alles anders. Iedereen deed zijn werk zoals hij dat in scholing en nascholing had geleerd en de patiënten waren tevreden. Zekerheid is echter de vijand van verandering. De mens is geneigd tot het behoud van richting en status quo en dat voldoet volgens de organisatie-experts niet meer in deze dynamische tijd.

Bij een nieuwe tijd horen nieuwe woorden. Het zijn woorden die met een ontzagwekkend flux de bouche gepresenteerd worden: transformation, transition, innovation, purpose, content, output, outside-in thinking, enzovoort, rijk geïllustreerd met éénduidige stroomdiagrammen.

De termen waarmee wij altijd vertrouwd waren schuiven ze als obsoleet terzijde. Maar wat ze in feite doen is het semantisch omkatten van die termen in een eigentijds Zuidas-jargon. Een functioneringsgesprek is ineens een audit, en leidinggeven heet voortaan governance. Gebakken lucht in een nieuw jasje met schoudervullingen. Goed beschouwd is het allemaal bullshit waarvan je huiduitslag krijgt als je er iets te lang naar luistert.

In het nieuwe concept moeten we ook allemaal agile werken

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.