Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enkele digitale toepassingen nader onderzocht

Ulf Schepke
De tandarts van nu komt steeds vaker voor een dilemma te staan. Hij moet op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen de tandheelkunde en daarbij meteen het onderscheid kunnen maken welke innovaties toepasbaar zijn in de praktijk en welke overbodig zijn. In zijn proefschrift stelt Ulf Schepke de digitalisering centraal: enkele digitale toepassingen binnen de restauratieve tandheelkunde, en met name de orale implantologie, werden door hem nader onderzocht en geëvalueerd.
Premium

1 Wat was de aanleiding voor je onderzoek?

Via Joerd van der Meer kwam ik in aanraking met digitaal ‘afdrukken’. Hij inspireerde mij om aan de slag te gaan met digitale technieken in de tandheelkunde. Op de IDS (Internationale Dental Schau in Keulen) van 2011 zag ik explosieve ontwikkeling van scanners en allerlei toepassingen die mogelijk zijn als je een digitale afdruk hebt gemaakt.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0100-8/MediaObjects/12496_2018_100_Fig1_HTML.jpg

Ik was op zoek naar een haalbaar project om te onderzoeken. Prof. dr. Marco Cune, mijn eerste promotor, inspireerde mij om naast de digitale ontwikkelingen ook naar de nog relatief nieuwe toepassingen van zirkoonoxide en naar zirkoonoxide als biomateriaal te kijken. Een fascinerend materiaal dat zich als een prinsesje gedraagt: heel mooi, maar ook erg gevoelig. En dat ligt mij wel!

2 Wat heb je precies onderzocht?

Het algemene doel van mijn proefschrift was om enkele nieuwe tandheelkundige technieken en materialen te onderzoeken, om zo de tandarts te helpen bij het maken van een keuze. Zo hebben we meerdere eigenschappen van verschillende zirkoonoxide producten en van kronen van hybride polymeren onderzocht en hebben we het digitaal afdrukken onder de loep genomen.

Zirkoonoxide implantaten

We deden in de eerste plaats onderzoek naar zirkoonoxide implantaten. We onderzochten de histologische en histomorfometrische eigenschappen van een enossaal zirkoonoxide implantaat. De resultaten hiervan vergeleken we met de resultaten van andere onderzoekers. Daarbij waren we vooral benieuwd of het botcontact rondom zirkoonoxide implantaten net zo goed is als dat van titanium implantaten.

Zirkoonoxide abutments

In een

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.