Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitaal rondom de tandartsstoel

Marieke van der Zande
Voor de mondzorg komen steeds meer digitale technologieën beschikbaar. Digitale radiologie, maar ook digitale afsprakensystemen voor patiënten hebben in veel praktijken toepassing gevonden. Een belangrijke vraag hierbij is welke nieuwe technieken de mondzorg daadwerkelijk verbeteren of het werk in tandartspraktijken vergemakkelijken. Technische kenmerken van digitale technologieën zijn vaak onderzocht, maar de effecten van het werken ermee op de mondzorg en op het werk in de praktijk zijn vaak onbekend. Marieke van der Zande onderzocht de invloed van digitale technologieën op het werken in tandartspraktijken, en welke afwegingen tandartsen maken bij het gebruik ervan.
Premium

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

Dit onderzoek begon met een vraag die meerdere tandartsen zich vast weleens gesteld hebben: ‘Waarom gebruiken sommige collega’s enthousiast veel digitale technologieën, terwijl anderen daar niet voor warmlopen en daar geen behoefte aan lijken te hebben?’ Daniël Wismeijer was een van de mensen die zich deze vraag stelde, en vervolgens mijn promotor werd. Die vraag boeide me: om ons heen zien we een grote invloed van digitalisering, bijvoorbeeld in de manieren waarop we tegenwoordig muziek beluisteren, de weg vinden in een onbekende stad, of zelfs een auto besturen. We denken allemaal wel eens na over wat dat voor ons verandert.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0081-7/MediaObjects/12496_2018_81_Fig2_HTML.jpg

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk bij digitalisering in de tandartspraktijk? Daar was eigenlijk verrassend weinig onderzoek over te vinden. Als de technieken die binnen de tandheelkunde beschikbaar zijn veranderen, wat zijn dan de gevolgen voor de mondzorg, en voor het werk van de tandarts? En zijn die veranderingen voor tandartsen wenselijk, of juist niet? Vervolgens ben ik een onderzoeksplan gaan schrijven om daarin wat meer inzicht te verkrijgen. Omdat er weinig bekend bleek te zijn over dit onderwerp binnen de tandheelkunde, werd het onderzoek vooral verkennend, en richtte ik me op het in kaart brengen van wat er nu eigenlijk aan digitale technologieën in de tandheelkunde gebruikt worden, en wat tandartsen daarin zien.

2 Wat heeft u precies onderzocht?

Toen ik me afvroeg waarom sommige tandartsen veel en andere weinig digitale technologieën gebruiken, leidde dit

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.