Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitale tandtechniek in eigen praktijk (1)

Wiebe Derksen
Steeds meer van de hedendaagse tandtechniek wordt – tenminste gedeeltelijk – digitaal verricht. De snelle opkomst van intraorale scanners in de algemene praktijk zorgt ervoor dat ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart opvolgen. Het is voor tandtechnici efficiënt dat gegevens digitaal worden aangeleverd, maar hoe wordt de clinicus daar zelf beter van? En welke ‘tools’ zijn inmiddels beschikbaar om een gedeelte van het tandtechnisch werk weer zelf te doen?
Premium

Computer aided design/computer aided manufacturing (cad/cam) is op zich niets nieuws in de tandheelkunde. Al in de jaren tachtig werd voor het eerst gebruikgemaakt van deze technologie waarbij restauraties – of gedeeltes daarvan – middels een computergestuurd proces werden ontworpen en geproduceerd. Het CEREC-systeem was het eerste systeem dat wereldwijd de markt veroverde op het gebied van ‘chairside’ werken: het in de praktijk zelf vervaardigen van indirecte tandheelkundige restauraties. Deze technologie kende in haar beginjaren enige beperkingen: de accuratesse deed nog onder ten opzichte van conventionele analoog vervaardigde werkstukken en bovendien waren alleen solitaire werkstukken, zoals onlays of kronen, mogelijk. Concurrentie op de intraorale scannermarkt en met name het ‘openstellen’ van systemen waardoor producten van verschillende fabrikanten kunnen worden gecombineerd, heeft de ontwikkeling de laatste jaren echter in een stroomversnelling gebracht. Steeds meer tandartsen werken hierdoor gedeeltelijk – of zelfs al volledig – zonder tussenkomst van een tandtechnicus.

Technologie

Een cad/cam-systeem bestaat grofweg uit drie gecombineerde systemen. Ten eerste een scanner, die ofwel direct in de mond of via een scan van een afdruk of model, de benodigde data vastlegt. Het gebruik van een intraorale scanner (IOS) ligt meer voor de hand omdat dit een aantal stappen uit de keten – zoals het afdrukken, transporteren, uitgieten en verwerken –

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.