TandartsPraktijk nr. 8, 2022

  Endodontoloog deelt zijn expertise: Kennis komt met de jaren | De digitaal gemaakte prothese heeft de toekomst | Zó voorkom je een scala aan klachten | Personeelsproblemen? | Casus Slijtage | Het TP Kerstrapport 2022 | TP Kennistoets 2022-8 Kansspel of vaardigheid?

  Sander Loos

  2022: hoogte- en dieptepunten

  2022 Was het jaar waarin de Nederlandse Orde van Tandartsen met veel kabaal het licht zag. Opgericht door collega Vincent Guicherit die geen kans onbenut laat om de KNMT te betichten van handjeklap met stakeholders en commerciële partijen. De KNMT zou, zo vindt Guicherit, geen oog meer hebben voor de individuele praktijkhouder maar vooral de grote ketens in het zadel willen helpen. Op zich valt het te prijzen dat er naast de KNMT een tweede beroepsgroep is opgericht.

  Getest door het TP-team + BoekenTip Endodontologie

  Zes tandartsen-algemeen practici kijken in de eigen praktijk naar het gebruiksgemak van nieuwe producten en naar het resultaat van een behandeling daarmee. Het TP-team vergelijkt met wat de fabrikant belooft en doet verslag.

  Van bites naar bits

  Het happen voor het maken van een volledige- of partiële prothese raakt uit de mode. Het digitaal vervaardigen van een prothese heeft de toekomst. Comfortabeler voor de patiënt. Bovendien gaat het veel sneller dan de conventionele techniek.

  ’t Is eenzaam aan de stoel

  Het tekort aan assistenten, wat valt daar nog over te zeggen? De behoefte is groot, de cijfers zijn weinig bemoedigend. Toch zijn er ook praktijken waarvoor het probleem simpelweg niet bestaat. Wat is hun geheim? En: wat kunt u zelf doen om nieuwe medewerkers te vinden en vast te houden?

  Tandarts op safari

  Ronald Gravemaker wist al op jonge leeftijd dat het tandartsvak bij hem paste. Dat bleek ook te kloppen, want hij voelt zich er nog steeds helemaal senang bij. Maar eens per anderhalf jaar breekt hij er wel een week tussenuit om iets heel anders te gaan doen: in Botswana op safari gaan, om naar de wilde dieren te kijken. Even volledig los van de huidige, digitale wereld.

  Casus gebitsslijtage deel 1: Diagnose, classificatie en behandeling

  In dit eerste artikel (in TP1 van 2023 volgt deel 2) beschrijven we een relatief nieuwe vorm van behandeling van gebitsslijtage, de zogenaamde Forma Injectie Techniek, waarbij met behulp van een digitale opwastechniek transparante siliconenmallen worden vervaardigd om tot een snelle doelmatige en redelijk eenvoudige manier tot een herstel van anatomie te komen met behulp van een injectable composiet.

  Over elektriciteit en de waarde van onstoffelijke zaken

  In dit nummer krijgt u iets mee van de manier waarop juristen denken en redeneren, en dat doen we aan de hand van een strafrechtelijk arrest dat ruim een eeuw geleden, op 23 mei 1921, door de Hoge Raad werd gewezen.

  Zo voorkom je pijnklachten

  De meeste tandartsen krijgen te maken met beroepsgerelateerde pijn. Dat zijn vooral klachten in hals, nek of rug, maar ook in armen, handen, heupen en benen. Pijn heeft vergaande gevolgen voor gezondheid, werkplezier en carrière. De Groningse fysiotherapeut Matthijs Luitjes kreeg veel tandartsen in de praktijk. Een tandarts-praktijkhouder vroeg hem of hij niet kon helpen bij de preventie van pijn aan de tandartskant van de stoel.

  De Tandarts Blues

  Over een oorwurm die klinkt als een haperende slijmzuiger en de klinkende afwezigheid van tandartsen in populaire liedjes. DBDD speurt aan het einde van het jaar naar de mooiste tandarts-song.

  Kansspel of vaardigheid?

  In de loop van mijn tandheelkundige carrière heb ik heel wat inzichten, ideeën, concepten, instrumentarium en chemicaliën voorbij zien komen. Vol vurig enthousiasme heb ik me op sommige endodontologische behandelmethoden gestort, om enige tijd later tot de conclusie te komen dat de eindresultaten niet tot de beloofde succespercentages hadden geleid. Maar oefening baart kunst en ervaring verrijkt. Die ervaring wil ik nu graag delen.

  In Londen is een goede smile belangrijk

  ‘s Zondags eet ze Sunday Roast, dus met haar inburgering in Londen is ze op de goede weg, vindt Nicole Verschaeren. Zo ingewikkeld is dat ook niet; veel lijkt op Nederland. Maar: ‘Ik ben wel minder direct geworden.’

  Onbarmhartig

  Hoe leid je iemand op tot een onberispelijk vakman? De weg naar de beheersing van het vak is lang en ligt vol obstakels. Het is eindeloos oefenen en opnieuw beginnen, zonder verlies van motivatie. In mijn opleiding tot tandarts brachten de zaalassistenten mij het vak bij. Zij keurden je werk in principe af, het moest altijd beter.

  Het TP Kerstrapport 2022

  Van een nieuwe baas tot een weemoedige pensionado en van een opgewekte topper tot een pittige opiniemaker: TP rapporteert over de 13 opmerkelijke gangmakers die in 2022 met ons vak het nieuws haalden - inclusief de anonieme X in wiens schoenen dit jaar niemand had willen staan.

  Wetenschap voor mondzorgprofessionals toegankelijker maken

  De thesis van Thérèse Elkerbout werd haar eerste publicatie en die smaakte naar meer; na twee publicaties en bezig met een derde onderzoek ontstond het idee om te promoveren. Wetenschap voor mondzorgprofessionals in de dagelijkse praktijk toegankelijker maken, is één van haar drijfveren.

  Vrij tarief voor de periodieke controle!

  Toen TP vroeg of ik een column zou willen schrijven naar aanleiding van het (als vijfjarig experiment) vrijgeven van de tarieven voor facings en bleken (‘cosmetische mondzorg’), was mijn eerste reactie dat ik daar weinig voor voelde.

  Pdf TandartsPraktijk 8-2022

  Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 8-2022 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.