Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van bites naar bits

Jeffrey Knip
Het happen voor het maken van een volledige- of partiële prothese raakt uit de mode. Het digitaal vervaardigen van een prothese heeft de toekomst. Comfortabeler voor de patiënt. Bovendien gaat het veel sneller dan de conventionele techniek.
Premium
Sinds een jaar zijn wij in de praktijk volledig overgestapt naar het digitaal vervaardigen van een prothese. Een jaar lang gebruikten we de Medit 500i mondscanner voor kroon- en brugwerk. Dit ging prima, maar voor het scannen van een edentate kaak is de Medit minder geschikt. We zijn toen overgestapt naar een Trios 3 mondscanner van 3Shape. Trios heeft niet veel moeite om alles in kaart te brengen.
De conventionele afdruktechnieken om een prothese te vervaardigen, waarbij de patiënt vaak zes keer terug moet komen, is bij ons gelukkig verleden tijd. Nu is de prothese na een eerste scan-afspraak en daarna een pasfase helemaal gereed, en dat alles is mogelijk in slechts een paar dagen.
Met de juiste workflow zijn alle combinaties mogelijk. Zo is het mogelijk een intra-orale scan te maken van de kaak en daarnaast een intra-orale scan van de oude prothese. Met deze combinatie van scans is het laboratorium in staat de prothese op te stellen en een pasprothese uit te printen die bij de patiënt gepast kan worden. Daarnaast kan er ook een rebase afdruk worden vervaardigd in de oude protheses, deze worden 360 graden in gescand met de mondscanner en er wordt een beetscan gemaakt van de occlusie van de beide protheses in de mond. Doormiddel van deze scans kan ook een digitale opstelling worden gemaakt en kan de pasprothese gepast worden bij de patiënt.
Voordelen

Al met al heeft deze nieuwe digitale workflow een aantal grote voordelen, ten eerste voor de patiënt:

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.