Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kansspel of vaardigheid?

H. J. van Mill
In de loop van mijn tandheelkundige carrière heb ik heel wat inzichten, ideeën, concepten, instrumentarium en chemicaliën voorbij zien komen. Vol vurig enthousiasme heb ik me op sommige endodontologische behandelmethoden gestort, om enige tijd later tot de conclusie te komen dat de eindresultaten niet tot de beloofde succespercentages hadden geleid. Maar oefening baart kunst en ervaring verrijkt. Die ervaring wil ik nu graag delen.
Premium

 

Voordat er geschikte endodontische instrumenten beschikbaar kwamen, werd er geprobeerd om met behulp van chemische preparaten elementen met een necrotische kanaalinhoud klachtenvrij te krijgen en te houden. Op de universiteit Utrecht werden de smallere kanalen chemisch behandeld en de wijdere kanalen geïnstrumenteerd. Formo- cresol diende ter desinfectie en de arsenicum in de Euparal was een devitaliserend of looiend middel. De arsenicum werkte wel eens iets te devitaliserend, zeker als de (tijdelijke) vulling lekte. Flink wat kaakbot is ongewild necrotisch geworden. Vanaf plusminus 1900 tot ver in de jaren zeventig van de vorige eeuw waren zilverstiften, soms gecombineerd met gutta percha, het meest gebruikte vulmateriaal. Enige preparatie van het wortelkanaal was noodzakelijk (afbeeldingen 1, 2, en 3). De grootte van de preparatie bepaalde in belangrijke mate het gebruikte materiaal. In de smallere kanalen werd een zilverstiftsectie van 3 millimeter aangebracht.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-022-0111-3/MediaObjects/12496_2022_111_Fig2_HTML.jpg

Afb. 1 en 2 Zilverstiften in deze molaar. Ze hebben toch ongeveer 20 jaar gefunctioneerd.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-022-0111-3/MediaObjects/12496_2022_111_Fig3_HTML.jpg

Afb. 3 Schets van een prep voor gp point of silverpoint

Met een carborundum schijfje werd de zilverstift op 3 millimeter van het einde ingekerfd. Na plaatsen met behulp van ZnO Eugenol cement werd de stift een aantal malen rondgedraaid en
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.