TandartsPraktijk nr. 6, 2022

  Met je fiets aan een scooter hangen… | Fransen genieten van het leven | De goede resultaten van synthetische botmaterialen | Misleidende periapicale röntgenbeelden

  Duurzaamheid en verre reisjes

  De brandende hooibalen en bergen asbest staan ons nog helder voor ogen. De blauw-wit-rode vlaggen zie ik nog elke dag. De stikstofcrisis houdt ons al maanden bezig. Terwijl het kabinet genoot van een welverdiende vakantie vochten voor- en tegenstanders van de boerenprotesten elkaar op sociale media de tent uit.

  Fransen genieten van het leven

  Elke avond is een vrijdagavond in Parijs, zegt Iris van Doesburgh. Drie jaar werkte zij in de Franse hoofdstad. Ze genoot van het Franse savoir-vivre en het respect voor de tandarts. ‘Jij maakt de dienst uit.’

  Getest door het TP-team

  Zes tandartsen-algemeen practici kijken in de eigen praktijk naar het gebruiksgemak van nieuwe producten en naar het resultaat van een behandeling daarmee. Het TP-team vergelijkt met wat de fabrikant belooft en doet verslag.

  Met je fiets aan een scooter hangen…

  Trauma is een van de lastigste uitdagingen voor tandartsen. Een traumapatiënt komt over het algemeen onverwacht, en juist omdat het (gelukkig) geen dagelijkse praktijk is, ontbreekt soms de routine om kordaat op te kunnen treden. Zeker als er sprake is van een uitgebreid trauma, waarbij in eerste instantie ook de MKA-chirurg betrokken is, wordt voor het vervolg vaak de endodontoloog ingeschakeld. Endodontologen Flore Heiligers-Teeuwen en Marilka Elst beschrijven voor TP een casus uit hun praktijk.

  De goede resultaten van synthetische botmaterialen + TP Kennistoets

  Autoloog bot wordt nog steeds gezien als de ‘gouden standaard’ in botaugmentatie, met bewezen resultaten. Daarnaast zijn er nog vele andere materialen zoals allografts, xenografts en synthetische materialen, die alle ook zeer goede resultaten geven. In dit artikel zal het gaan over botaugmentatie in combinatie met een synthetisch materiaal.

  De kunst van het creëren

  Voor zijn patiënten heet hij gewoon Yarriz Lemmers. Maar als dj opereert hij onder de naam RAYZIR. En met succes. Toch heeft hij heel bewust voor het tandartsvak gekozen. En net als in de muziek wil hij ook daarin het beste uit zichzelf halen.

  Over echte (schijn) zelfstandigheid en ondernemerschap (2)

  In het vorige nummer kwamen we te spreken over zorgverleners die hun werk (deels) als zzp’er doen. We hebben gezien dat het voor hen erg lastig is om aan de eisen te voldoen die gelden om in fiscale zin als ondernemer te worden beschouwd.

  Misleidende periapicale röntgenbeelden

  Periapicale afwijkende röntgenbeelden berusten vrijwel altijd op dentogene ontstekingen. Er zijn echter uitzonderingen. Deze kunnen leiden tot onnodige kanaalbehandelingen, chirurgische exploraties en soms ook extracties. Ook bij het ontbreken van klachten is zonder (werk)diagnose een afwachtend beleid niet te verdedigen.

  Drie peetvaders

  Over de lange aanloop naar het korte inzicht dat al het goede in drieën komt. DBDD draait als vanouds op volle toeren en verbindt de levens van drie heel verschillende godfathers. Pas op voor de acrylklodders!

  Uitdagend voor de behandelaar

  Grote caviteiten zoals bij een endodontisch behandeld element of een element met een grote amalgaamrestauratie maken de behandeling lastig voor de behandelaar. In dit soort gevallen is het vaak uitdagend om een goede randaansluiting, contactpunt en occlusale vorm te verkrijgen. Factoren zoals de grootte en complexiteit van een caviteit, de behandelduur, het aantal benodigde sessies en de financiële mogelijkheden van de patiënt spelen een belangrijke rol in de materiaalkeuze voor een restauratie.

  Het blijkt dat de ouderen die de tandartspraktijk bezoeken relatief gezond zijn

  Welke thuiswonende ouderen in Nederland bezoeken de tandarts-algemeen practicus? Wat is hun mondgezondheid, vanuit de optiek van de tandarts en vanuit de optiek van de oudere zelf? Welke mondzorg wordt verleend door de tandarts-algemeen practicus? En welke barrières ervaart de tandarts in deze zorgverlening? Nelleke Bots-van’t Spijker geeft antwoord.

  Pdf TandartsPraktijk 6-2022

  Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 6-2022 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.