Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Getest door het TP-team

Jerry Baas
Zes tandartsen-algemeen practici kijken in de eigen praktijk naar het gebruiksgemak van nieuwe producten en naar het resultaat van een behandeling daarmee. Het TP-team vergelijkt met wat de fabrikant belooft en doet verslag.
Premium
3D, ja of nee?

De Trios 3shape 3 move is een digitale mondscanner, waarmee de analoge afdruk overbodig zou moeten worden. De 3D-scanner maakt met vele ‘foto’s’ in enkele minuten een volledige 3D-beeld van het gebit, inclusief beet- en kleurbepaling. Daarna is een druk op de knop voldoende om de gegevens naar een tandtechnisch laboratorium naar keuze te e-mailen (als ze tenminste de beschikking hebben over de software van Trios).

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-022-0078-0/MediaObjects/12496_2022_78_Fig1_HTML.jpg
Het testteam (en de patiënt) was elke keer weer positief verbaasd over de digitale kopie van het gebit op het beeldscherm. De Trios 3shape 3 move lijkt dan ook een goed alternatief voor de analoge afdruk en daarnaast is de andere manier van werken voor behandelaar én patiënt een stuk aangenamer. Met de ‘move’-uitvoering kan de scanner ook eenvoudig naar een andere behandelkamer verplaatst worden, zodat er voor een groepspraktijk met meerdere kamers maar één (kostbaar) exemplaar hoeft te worden aangeschaft.
Helaas kan ook een digitale afdruk mislukken. Het kan dan, zoals bij de analoge techniek, een vochtprobleem zijn, maar er kan ook iets software-matigs aan de hand zijn. Na kalibreren, een software update of opnieuw opstarten van de pc zijn de problemen dan meestal weer verholpen en kan er verder gescand worden.
Dat digitaal afdrukken in de tandheelkunde de toekomst is, staat wel vast en dan lijkt de Trios 3shape een uitstekende keuze. Of de forse investering echter ooit wordt terugverdiend door besparing op afdrukmateriaal blijft echter de vraag. Iets om mee te
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.