Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fransen genieten van het leven

Francine van der Wiel
Elke avond is een vrijdagavond in Parijs, zegt Iris van Doesburgh. Drie jaar werkte zij in de Franse hoofdstad. Ze genoot van het Franse savoir-vivre en het respect voor de tandarts. ‘Jij maakt de dienst uit.’
Premium
Haar Franse collega’s verklaarden haar uiteraard voor gek, maar Iris van Doesburgh hield in Parijs onze nationale eer hoog. Elke dag stapte ze op de fiets om naar haar werk te rijden, van het centrale Derde naar het oostelijke Twintigste Arrondissement. Op haar oerHollandse Gazelle nota bene. Wel Frans: de helm, die ze ‘na een paar bijna-doodervaringen met héél grote vrachtwagens’ toch maar opzette.
Van Doesburgh werkte van 2018 tot vorig jaar in La Ville Lumière. In Nederland deed ze voordien een jaar ervaring op in een aantal praktijken in Amsterdam na het behalen van haar bul aan de ACTA. Ze wilde de uitdaging wel eens aangaan van een bestaan zonder vangnetten en in andere werken leefomstandigheden. Die uitdagingen waren er zeker. In een vorig nummer beschreef zij al de procedure van toelating tot de ONCD, de Ordre National des Chirurgiens-Dentistes: op zichzelf niet ingewikkeld, als de Franse bureaucratie maar meewerkt – wat zeldzaam is – en de beheersing van de taal voldoende is.
Een baan vond ze via-via in het Centre Dentaire Pyrénées Maraichers, vlakbij de beroemde begraafplaats Père Lachaise, waar vrijwel alle grote Franse schrijvers en kunstenaars, beroemdheden als Frederic Chopin en de diep betreurde Jim Morrison te ruste zijn gelegd. En Édith Piaf natuurlijk, die haar carrière zingend in de straten van het Twintigste begon. Achter de grote etalagegevel van de groepspraktijk in de Rue des Pyrénées bevinden zich de zeven behandelkamers, receptie, wachtkamer en andere ruimtes voor de röntgen-, sterilisatie- en overige apparatuur. Het
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.