Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met je fiets aan een scooter hangen…

Flore Heiligers-Teeuwen
Marilka Elst
Trauma is een van de lastigste uitdagingen voor tandartsen. Een traumapatiënt komt over het algemeen onverwacht, en juist omdat het (gelukkig) geen dagelijkse praktijk is, ontbreekt soms de routine om kordaat op te kunnen treden. Zeker als er sprake is van een uitgebreid trauma, waarbij in eerste instantie ook de MKA-chirurg betrokken is, wordt voor het vervolg vaak de endodontoloog ingeschakeld. Endodontologen Flore Heiligers-Teeuwen en Marilka Elst beschrijven voor TP een casus uit hun praktijk.
Premium

Op 7 mei 2021 kreeg Jens, een vrolijke jongen van 16 jaar,’s nachts een ernstig ongeluk. Hij hing fietsend aan een scooter en is daarbij over de kop gegaan en pal op zijn kin terecht gekomen. Hij is door zijn gealarmeerde ouders naar de spoedeisende hulp van het Antonius Ziekenhuis in Nieu- wegein gebracht. Daar is hij meteen opgenomen bij de afdeling kaakchirurgie en mondziekten. Er is een CT-scan gemaakt en er bleek sprake van een dubbelzijdige collum mandibulae fractuur in combinatie met een corpus mandibulae fractuur in de regio 31/41, ook wel een paradefractuur breuk genoemd (afbeelding 1 en 2). Bovendien werden een gefractureerde 22/23 waargenomen en een glazuurfractuur in de 11. De 11 en 21 vertoonden een verhoogde mobiliteit. Hij was net ongeveer een half jaar orthodontisch afbehandeld, de palatinale en linguale retainers waren afgebroken.

Afb.1

Centrale fractuur mandibula op CT beeld
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-022-0079-z/MediaObjects/12496_2022_79_Fig3_HTML.jpg

Afb. 2

Occlusale CT opname van centrale fractuur
De volgende ochtend vond de behandeling plaats onder narcose bij de afdeling kaakchirurgie en mondziekten. Deze bestond uit repositie en fixatie van de fracturen, in combinatie met het plaatsen van elastieken. Aan het einde van de dag werd Jens in redelijk goede conditie ontslagen.
Drie dagen na de operatie is Jens weer op controle geweest bij de kaakchirurg. Vervolgens ging hij daar weer één- of tweewekelijks langs gedurende twee maanden, dit in combinatie met bezoeken aan de mondhygiëniste. In die periode had Jens geen klachten en zijn mondhygiëne was voor
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.