Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Over echte (schijn) zelfstandigheid en ondernemerschap (2)

Theo van Noord
In het vorige nummer kwamen we te spreken over zorgverleners die hun werk (deels) als zzp’er doen. We hebben gezien dat het voor hen erg lastig is om aan de eisen te voldoen die gelden om in fiscale zin als ondernemer te worden beschouwd.
Premium
Ik sprak nog sussende woorden, dat wanneer de fiscus de zzp’er niet als ondernemer beschouwt, dat nog niet betekent dat diezelfde fiscus zich gaat afvragen of er sprake is van een schijnconstructie die moet verhullen dat er iets gebeurt dat (inhoudelijk) erg veel op een arbeidsovereenkomst lijkt.
Het lastige van dit onderwerp is, dat we allemaal wel een voorstelling hebben van mensen, die werken in een door apps gestuurde platformeconomie, waarin zij als ‘ondernemers’ aan de slag zijn. Het is het algoritme dat beslist welke klussen ze kunnen, of eigenlijk moeten aannemen. Het weigeren van verlieslatende opdrachten wordt al snel door het algoritme afgestraft.
Waarom noem ik dat lastig? Omdat een tandarts, een mondhygiënist(e) of tandartsassistent(e) die overlegt met een praktijkhouder, een zekere onderhandelingsmacht heeft binnen de werkrelatie waarin contact is met een echt mens. Dat is niet de wereld van een Uber-chauffeur die door een app achter de vodden wordt gezeten, moet hopen op positieve feedback van klanten, en nauwelijks invloed heeft op de opbrengst van zijn arbeid.
Het is niet vreemd dat de aandacht vooral uitgaat naar hen voor wie het zzp’erschap niet per se een keuze is. Vaak is een situatie ontstaan, die sterk lijkt op de gezagsverhouding tussen een werkgever en een werknemer, maar dan zonder de beschermende regels van het arbeidsrecht.
Eind maart bleek uit een rapport van de Algemene Rekenkamer dat het de Belastingdienst niet lukt om regelgeving te handhaven die bedoeld is om constructies die gericht zijn op schijnzelfstandigheid terug te dringen.
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2022.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.