TandartsPraktijk nr. 1, 2019

  Zilverdiaminefluoride: 10 tinten grijs | De ene open beet is de andere niet | Marktfailliet | Opake botafwijkingen | De Paracetamolmoorden | Hoofdpijn en TMD | TP Kennistoets 2019-1 Superbugs

  Ethiek van esthetiek

  In een recente uitzending van het televisieprogramma Kassa werden de spierwitte tanden van een influencer belicht. Deze vlogger, en met hem vele anderen, laat via de sociale media zien hoe dolgelukkig hij is met zijn nieuw verworven bezit.

  Zilverdiaminefluoride: 10 tinten grijs + TP Kennistoets

  Het gebruik van zilverdiaminefluoride (SDF) duikt in de tandheelkundige tijdschriften regelmatig op in relatie tot de behandeling van actieve carieuze laesies bij jonge kinderen en geriatrische patiënten. Is het veilig?

  Marktfailliet

  Het is oktober 2018. Het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen moeten sluiten vanwege een onafwendbaar faillissement. De verantwoordelijke minister Bruins van Volksgezondheid spartelt in de media.

  De ene open beet is de andere niet

  Een 12-jarige meisje komt op verwijzing van haar tandarts omdat zij een frontale open beet heeft. In het verleden heeft zij intensief geduimd, momenteel duimt zij af en toe nog. De wisseling is voltooid.

  Hand made

  Tandheelkunde en tandtechniek staan meer en meer in het teken van digitalisering. Digitale afdrukken, ‘digital smile design’ en een digitaal productieproces.

  Het effect van een bindweefseltransplantaat

  Elise Zuiderveld onderzocht aan de afdeling MKA-chirurgie van het UMC Groningen het effect van het aanbrengen van een bindweefsel- of synthetisch transplantaat ter verdikking van de peri-implantaire mucosa op het niveau van de midbuccale mucosa.

  Opake botafwijkingen

  In deze bijdrage ga ik in op enkele plaatselijke en diffuse opake veranderingen zoals die op een röntgenfoto van onder- of bovenkaak kunnen worden aangetroffen. Meestal betreft het toevalsbevindingen, zijn er geen klachten en worden bij intra- en extraoraal onderzoek geen bijzonderheden aangetroffen. Hoe dan te handelen?

  Ruimte bieden aan dwarsdenkers

  Hans van Pelt neemt afscheid van zijn functie als hoofdredacteur van dit tijdschrift. Met een dubbel gevoel natuurlijk – logisch na al die jaren – maar toch vooral met het tevreden gevoel dat het tijdschrift nu staat als een huis.

  Regulatie en de tijdelijke voorziening | Lelijk uitgegroeid onderfront (1)

  Deze 60-jarige patiënt heeft esthetische en functionele klachten met betrekking tot haar onderfront. Op 20-jarige leeftijd heeft zij een trauma van het bovenfront gehad waarvoor destijds de frontbrug is geplaatst. De laatste jaren is het onderfront echter langzaam uitgegroeid en gekipt.

  Tandarts als leefstijlcoach | Lang gewacht, toch gekregen

  In de tandheelkunde worden we opgeschrikt door de snelheid van technologische ontwikkelingen en innovaties. In dit artikel wordt een casus belicht waarin duidelijk wordt wat er allemaal kan, mits de mond gezond is en de patiënt geduld heeft.

  De Paracetamolmoorden

  Zevenendertig jaar geleden overleden in Chicago en omgeving zeven mensen door het innemen van capsules met de pijnstiller paracetamol die met cyanide vergiftigd waren. Wie was de dader?

  Hoofdpijn en TMD

  Hoofdpijn is een van de meest voorkomende aandoeningen die in de huisartsenpraktijk wordt beschreven. Talrijke studies hebben aangetoond dat primaire hoofdpijn en temporomandibulaire dysfunctie (TMD) comorbide aandoeningen zijn.

  KennisVRAAG Superbugs TP Kennistoets 2019-1 | Test uw kennis

  In de vorige editie van TandartsPraktijk heeft u het artikel Antibiotic Stewardship strijdt tegen superbugs kunnen lezen. Test uw kennis over dit onderwerp met deze voorbeeldvraag.