Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ethiek van esthetiek

Teun Domburg
Hoofdredacteur TP
In een recente uitzending van het televisieprogramma Kassa werden de spierwitte tanden van een influencer belicht. Deze vlogger, en met hem vele anderen, laat via de sociale media zien hoe dolgelukkig hij is met zijn nieuw verworven bezit.
Premium

Nadat ze hun lippen hebben opgespoten laten zij hun vaak gave tanden voorzien van facings, liefst zo wit mogelijk. Deze behandelingen worden uitgevoerd door collega-tandartsen. Zij hebben net als u bij hun afstuderen de eed van Hippocrates afgelegd. Terecht vroeg de presentator van Kassa aan Wolter Brands, voorzitter van de KNMT, of de beroepsvereniging deze behandelaars gaat aanspreken op het beslijpen van gave gebitselementen.

Natuurlijk zijn er tal van voorbeelden waarin een facing een goede en verantwoorde behandeling is. Ook in TP zijn casussen te vinden waarin facings worden toegepast. De redactie maakt bij beoordeling van zo’n bijdrage altijd een inschatting of het om een verantwoorde behandeling gaat. In de samenleving, waarin alles maakbaar zou moeten zijn, zien we echter dat tandartsen er niet voor terugschrikken om gave, rechte tanden te beslijpen om er vervolgens op verzoek van de patiënt zo wit mogelijke facings op te plaatsen. Behalve dat dit niet aan het terechte principe van weefselbesparend werken voldoet, maak je de patiënt ook levenslang afhankelijk van de tandarts. Zoals wel wordt gezegd ‘het boren van een gaatje is het begin van een extractie’ (na een grotere vulling en een endo), zo begin je met het beslijpen van een gaaf element ook aan een levenslange behandeling van dat element. Facings gaan volgens de websites van de praktijken zo’n 15 tot 20 jaar mee. Dat betekent als je op je 18e met de eerste set facings begint, je deze gedurende je verdere leven nog wel

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.