Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het effect van een bindweefseltransplantaat

Bohn Stafleu van Loghum
Recessie van de midbuccale mucosa bij solitaire implantaten in de esthetische zone van de bovenkaak zorgt voor een minder fraai esthetisch eindresultaat. Elise Zuiderveld onderzocht aan de afdeling MKA-chirurgie van het UMC Groningen het effect van het aanbrengen van een bindweefsel- of synthetisch transplantaat ter verdikking van de peri-implantaire mucosa op het niveau van de midbuccale mucosa.
Premium

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

Enkeltandsvervanging in de esthetische zone door middel van directe plaatsing en restauratie van een implantaat alsook door conventionele implantaatbehandeling zijn betrouwbare behandelopties met betrekking tot implantaatoverleving. In tijden van hoge esthetische verwachtingen bij professionals en patiënten is onderzoek tegenwoordig gericht op de vraag op welke wijze de esthetiek van de peri-implantaire mucosa behouden of zelfs verbeterd kan worden. Vanuit de literatuur is bekend dat voor het bereiken van een fraai esthetisch resultaat voldoende buccaal botvolume nodig is ter ondersteuning van de peri-implantaire mucosa. Daarom wordt aangeraden om ter compensatie van de botresorptie na extractie er zorg voor te dragen dat minimaal 2 mm bot aanwezig is buccaal van het implantaat door het implantaat palatinaal te plaatsen en vervolgens de spleet tussen de wand van de extractiealveole en het direct geplaatste implantaat te augmenteren. Conventioneel geplaatste implantaten kunnen het beste in geaugmenteerde extractiealveolen worden geplaatst, waarbij ook hier zorg moet worden gedragen voor de aanwezigheid van ten minste 2 mm bot buccaal van het implantaat. Helaas is recessie van de midbuccale mucosa bij beide behandelprocedures nog regelmatig oorzaak van een minder fraai esthetisch eindresultaat. Het aanbrengen van een bindweefsel- of synthetisch transplantaat om de peri-implantaire mucosa te verdikken zou een behandeloptie kunnen zijn om het esthetische resultaat te verbeteren.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0007-z/MediaObjects/12496_2019_7_Fig1_HTML.jpg

2 Wat heeft u precies onderzocht?

In totaal deden 120 patiënten met een niet te behouden element in de esthetische zone van de bovenkaak (gebitselementen 14-24) mee aan

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.