Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opake botafwijkingen

Isaäc van der Waal
In deze bijdrage ga ik in op enkele plaatselijke en diffuse opake veranderingen zoals die op een röntgenfoto van onder- of bovenkaak kunnen worden aangetroffen. Meestal betreft het toevalsbevindingen, zijn er geen klachten en worden bij intra- en extraoraal onderzoek geen bijzonderheden aangetroffen. Hoe dan te handelen?
Premium

Plaatselijke opaciteiten

Plaatselijke opaciteiten van het kaakbot, al of niet periapicaal gelegen, doen zich vooral voor in het bot van de onderkaak (afbeelding 1). Het betreft eigenlijk altijd een toevalsbevinding op de röntgenfoto. Er is meestal geen aanwijsbare oorzaak en er zijn ook geen klachten. Ook is er geen verbreding van het kaakbot, zodat het opake beeld moet worden verklaard als een verdichting, sclerosering van het bot. Een dergelijke lokale botverdichting in de onderkaak gaat opvallenderwijs niet gepaard met sensibilteitsstoornissen van de n. alveolaris inferior. Voor een dergelijke sclerotische plek worden verschillende termen gebruikt, zoals focale idiopathische osteopetrose, enostose, en, in het Engels, dense bone island. Als er een ontsteking in het spel lijkt te zijn, wordt ook wel gesproken over condenserende osteïtis of focale scleroserende osteomyelitis. Aangezien het al of niet aanwezig zijn van ontsteking meestal niet met zekerheid kan worden vastgesteld, is voornoemd onderscheid in benaming enigszins kunstmatig.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0008-y/MediaObjects/12496_2019_8_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Bij toeval wordt bij een 28-jarige vrouw een begrensde opaciteit gezien mesiaal van de apex van 35. Het element is gaaf en reageert sensibel.

Alleen bij twijfel aan de diagnose van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.