Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zwitserland was een prachtige leerschool voor me’

Frank van Wijck
Kwaliteit moet het leidende principe in de tandheelkunde zijn, vindt tandarts Michaël Smulders. Het is een opvatting die hij leerde tijdens de drie jaar dat hij na zijn opleiding in Zwitserland werkte. En hij draagt die niet alleen in zijn werk uit, maar ook in de cursussen die hij met collega Walter van Driel inmiddels al tien jaar aan zijn collega’s in Nederland aanbiedt.
Premium

Soms kan één opmerking van iemand wiens opvattingen je waardeert je lang bijblijven en zelfs richtinggevend voor je zijn. Voor Smulders is dat deze opmerking van tandarts Jan Pameijer: ‘Zorg ervoor dat je door preventie niet hoeft in te grijpen. En als het toch moet, doe het dan zo zorgvuldig en minimaal mogelijk.’ ‘Ik vind dat mooi’, zegt Smulders. ‘Het sluit helemaal aan bij hoe ik tegen mijn vak aankijk, hoe we kennis overdragen in de cursussen die we verzorgen en hoe ik in Zwitserland heb geleerd om in het werk kwaliteit altijd voorop te stellen. Het is echt een “leitmotiv” voor me gebleken.’ Smulders had al jong door dat tandarts voor hem het ideale beroep was. ‘De combinatie van werken met mensen, het medische aspect en de techniek is uniek voor tandheelkunde en is precies wat mij boeit in het werk’, zegt hij. Niet dat hij het vak met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Bepaald niet zelfs, want zijn vader had een snoepjesfabriek. ‘Je zou dus met zo’n achtergrond alles van me verwacht kunnen hebben, behalve deze keuze’, zegt hij, ‘maar ik zat als kind al met bouwpakketjes te knutselen. En de tandarts bij wie ik zelf als kind in Rotterdam kwam – waar preventie, kwaliteit en empathie centraal stonden – was echt een voorbeeld voor me.’

Werken onder supervisie

Hoe belandde Smulders in Zwitserland? ‘Voor iedereen die net als ik midden jaren tachtig afstudeerde, zal dat een bekend verhaal zijn’, zegt hij.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.