Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Valkuil voor de tandarts: Bovenkaak- en kaakholtekanker

prof. dr. Isaäc van der Waal
Kwaadaardige processen komen relatief zelden in het bovenkaakbot of de kaakholte, de sinus maxillaris, voor. Het gaat daarbij om verschillende vormen van kwaadaardigheid, variërend van kanker in het bekledende slijmvlies van de sinus maxillaris, tot speekselklierkanker, botkanker, kanker van lymfoïd weefsel en een enkele maal zelfs een uitzaaiing van een elders in het lichaam gelegen kwaadaardig proces.
Premium

Vier patiënten

Casus A

Een 57-jarige man ondervindt al ruim een jaar vage pijnklachten in de bovenkaak rechts. De tandarts kan de klachten niet goed verklaren. Er is geen zwelling evenmin als verhoogde mobiliteit van de elementen. Op de tandfoto’s zijn geen evidente veranderingen te zien. Uiteindelijk zijn kanaalbehandelingen uitgevoerd in de 14 en 15. De klachten houden echter aan en in het daaropvolgende jaar is geleidelijk aan een geringe zwelling van het rechterdeel van het palatum durum opgetreden (afbeelding 1). Hernieuwde tandfoto’s laten opnieuw geen duidelijke afwijkingen in het betreffende gebied zien.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0042-1/MediaObjects/12496_2018_42_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1 Geringe zwelling van de rechterbovenkaakhelft berustend op een kwaadaardig speekselkliergezwel.

De MKA-chirurg wordt nu toch gevraagd een exploratie uit te voeren. Er zijn daarbij retrograde afsluitingen in de 14 en 15 aangebracht. Het gecuretteerde periapicale weefsel is zekerheidshalve voor histopathologisch onderzoek opgestuurd. De uitslag van het weefselonderzoek is verrassend. Er blijkt sprake te zijn van een kwaadaardig gezwel van speekselklierweefsel. Patiënt is geopereerd, nabestraald en onder oncologische controle gebleven. Na tien jaar zijn er geen aanwijzingen voor lokaal recidief of uitzaaiingen. Het is, ook achteraf, niet vast te stellen of de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.