Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Melanoom van de mond | Advies: verwijzing naar de kaakchirurg

In het verleden is lang gesproken over een ‘maligne melanoom’. Tegenwoordig wordt ‘maligne’ achterwege gelaten, aangezien er geen benigne melanomen bestaan. Zoals bekend komen melanomen vrijwel uitsluitend voor op de huid en in ongeveer 10% op de slijmvliezen, onder andere van de ogen en de mond. Bij het huidmelanoom speelt in de etiologie overmatige blootstelling aan zonlicht een belangrijke rol. Daarnaast is bij sommige mensen sprake van erfelijke belasting. De gangbare behandeling van huidmelanomen bestaat uit chirurgische verwijdering.
Premium
De prognose wordt vooral bepaald door de dikte van de tumor. Minder dan 1% van alle melanomen die in het lichaam ontstaan, ontstaat in de mond. Anders uitgedrukt: de geschatte incidentie, dat wil zeggen het aantal nieuw gediagnostiseerde patiënten per 100.000 inwoners per jaar, bedraagt ongeveer 0,1-0,2. Vergeleken met de incidentie van het in de mond meest voorkomende mondkankertype, het plaveiselcelcarcinoom, die 3-4 bedraagt, is inderdaad sprake van een zeldzaamheid.

 

Het mondmelanoom komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen. De gemiddelde leeftijd ten tijde van de diagnose bedraagt ongeveer 50 jaar. Er zijn geen bijzondere etiologische factoren bekend. Er is weinig of geen ondersteuning voor de gedachte dat mondmelanomen ontstaan vanuit een pigmentnaevus (‘moedervlek’), hoewel in sommige of misschien wel veel gevallen sprake is van een al maanden- of jarenlang bestaande pigmentatie van het slijmvlies (afbeelding 2). De vraag is overigens of verwijdering van dergelijke pigmentatie de kans op het ontstaan van een melanoom voorkomt.

 

 

Mondmelanomen komen vooral voor op het gehemelte en het tandvlees (afbeelding 3), maar kunnen ook op andere plaatsen in de mond voorkomen (afbeelding 4). Meestal uit een melanoom zich als een blauw of bruin verkleurde, niet pijnlijke,
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.