Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nacontrole mondholtekanker moet worden gepersonaliseerd

Er bestaat geen goede onderbouwing voor een 5-jarig nacontroleprogramma van patiënten die zijn behandeld voor een plaveiselcelcarcinoom. Dit concluderen Marieke Brands en mede-auteurs op basis van een onderzoek naar het nacontroletermijn bij patiënten die zijn behandeld voor een plaveiselcelcarcinoom.

 

De auteurs komen tot deze conclusie op basis van hun onderzoek naar het huidige 5-jarige nacontroletermijn bij patiënten die zijn behandeld voor een plaveiselcelcarcinoom. Daarin stelden zij vast dat de meeste recidieven in de eerste 2 jaar na behandeling optraden. Het risico op tweede primaire tumoren blijft levenslang aanwezig en stopt niet na 5 jaar. Verder blijkt uit de literatuur geen overtuigend positief effect van nacontrole op de overleving van patiënten.

Volgens Brands et al doet een one size fits all-nacontroleprogramma onvoldoende recht aan de verschillen in risico’s op nieuwe tumoren tussen patiënten en de zorg behoeften van de individuele patiënt. “Het gaat niet alleen maar om het vinden van tweede primaire tumoren, het gaat niet alleen maar om het vinden van recidieven, het gaat ook om de psychosociale begeleiding en functionele rehabilitatie. Dat is ook heel erg belangrijk voor patiënten en dat is een van de dingen waarbij we ons af moeten vragen: is een hoofdhals-chirurg of radiotherapeut degene die, op een volle poli, daar de meeste tijd voor heeft?”, aldus auteur Marieke Brands. Het herzien van het nacontroleprogramma biedt een mooie kans om patiënten ook op die andere gebieden optimale gepersonaliseerde nazorg te bieden.

Het artikel ‘Gepersonaliseerde nacontrole bij patiënten die curatief zijn behandeld voor een plaveiselcelcarcinoom in de mondholte’ is hier te vinden.

Bron en beeld: Nederlands Tijdschrift Voor Tandheelkunde (NTVT)


Tip

Volg de geaccrediteerde E-learning Tongziekten

KennisVRAAG Tongziekten

Een rode afwijking op de tongrug

Twee bijzondere tongafwijkingen

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.