Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijnen

Arthur van Winsen
Wanneer moet een vulling of kroon vervangen worden? Wat is de indicatie voor een implantaat? Is amalgaam een obsoleet vulmateriaal dat zo snel mogelijk uit de mond verwijderd moet worden? Allemaal vragen die door evenzovele tandartsen verschillend worden beantwoord. De minster van VWS gaf de Gezondheidsraad opdracht de behandelingsvariatie in de tandartspraktijken te onderzoeken. Die variatie bleek groot te zijn.
Premium

Dat heeft geleid tot de oprichting van het Kimo (Kennisinstituut mondzorg) dat praktijkrichtlijnen moet opstellen op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, aangereikt door de Federatie Wetenschappelijke Verenigingen (FTW). Een prima initiatief, het werd hoog tijd.

Alleen is de vraag wie daarin gaan participeren. Behoudt de tandarts, vertegenwoordigd door de brancheverenigingen, de macht over zijn vak? Of gaat hij door de knieën voor het zoveelste dictaat van de overheid. Intussen is er een Balkanoorlog losgebroken tussen het Kimo, de ANT, de KNMT en de FTW.

Op zich is er niets tegen een onafhankelijk richtlijneninstituut, maar de tandheelkundige professie (tandartsen, mondhygiënisten en tandtechnici) zal daarin wel het laatste woord moeten hebben bij het opstellen van die richtlijnen, dat spreekt voor zich. Maar dat is niet voor alle partijen vanzelfsprekend. ANT en KNMT ventileren terecht de angst dat andere stakeholders, bijvoorbeeld de zorgverzekeraars, er mee op de loop gaan en het Kimo een controlerend repressieve instantie dreigt te worden.

Richtlijnen zijn een goede leidraad voor het nemen van de juiste klinische beslissingen, maar ze moeten geen middel zijn om professionals de maat te nemen. Dan ontstaat er een voedingsbodem voor een angstcultuur met overdiagnostiek en defensieve tandheelkunde als gevolg. Hierbij is niemand gebaat. Ze moeten een recept zijn voor de best haalbare tandheelkunde, vrij van chaos en willekeur, dat eenzame prutsers geen kans geeft. De professionele standaarden dienen bij iedere behandeling als

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.