Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PEEK-PEKK en de PEAK-familie

Frederique van der Werff
Hilko de Wolf
Sinds 1980 wordt PEEK in de orthopedie en de traumatologie gebruikt voor onder andere kunstheupen en als transplantaat bij botdefecten. Sinds de opmars van cad/cam-toepassingen in de tandheelkunde is dit lichte maar sterke materiaal ook toepasbaar in de tandheelkunde. Op de IDS-beurs van 2014 in Keulen liet een fabrikant als Cendres+Métaux toepassingen zien. In Nederland wordt sindsdien voorzichtig met PEEK-PEKK geëxperimenteerd. Zoals door ons.
Premium

Polyether ether ketone (PEEK) en polyether ketone ketone (PEKK) zijn grijsbruine organische thermoplastische polymeren die behoren tot de polyetherarylketone (PEAK)-familie. Het zijn ‘high-performance’ thermoplasten die een hoge sterkte, rigiditeit en weerstand tegen hydrolyse hebben (door hun grote temperatuurbereik) en geschikt zijn voor brede toepassingen, zoals de afbeeldingen in dit artikel laten zien. In de thermoplastische fase verandert namelijk alleen de vorm en niet de chemische eigenschappen, wat een cruciaal voordeel is ten opzichte van keramieken, metalen en andere kunststoffen. Ook laat het materiaal geen porositeit zien zoals monomeren, en bevat het geen restmonomeer.

De bekendste van deze twee broertjes/zusjes is PEEK. PEEK heeft zich als materiaal reeds bewezen in de geneeskunde en wordt binnen verschillende specialismen toegepast, met name in de chirurgie van de wervelkolom, de orthopedische chirurgie en de maxillofaciale chirurgie. Zo wordt PEEK toegepast door MKA-chirurgen voor het herstellen van botdefecten in de schedel.

Het minder bekende PEKK is interessant doordat dit materiaal in vergelijking met PEEK zowel amorfe als kristallijne materiaaleigenschappen heeft. Hierdoor heeft PEKK een compressiesterkte die tot 80% groter is dan PEEK en garandeert de chemische structuur van PEKK de beste mechanische eigenschappen van alle PEAK-familieleden.

De twee grootste producenten van PEAK’s zijn Juvora in Engeland en Cendres+Métaux in Zwitserland.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-016-0078-z/MediaObjects/12496_2016_78_Fig1_HTML.jpg
Afb.
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.