Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

De langetermijn-etsbrug

Avatar
masoud.hzd
Avatar
Eline Hassan Zadeh
Bij het ontbreken van laterale bovenincisieven wordt bij jongeren vaak gekozen voor plaatsing van een etsbrug, om op latere leeftijd over te gaan tot implanteren. De etsbrug wordt dan dus gezien als tijdelijke voorziening. Maar kunnen we een etsbrug met een betere prognose maken, en kunnen we de levensduur daarvan verlengen?
Premium
Agenesie, trauma en onsuccesvolle endodontische
Premium

Wilt u dit artikel lezen?

Neem Tandartspraktijk.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


 • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
 • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2021.

4 REACTIES

 1. Bedankt voor het artikel, interessant.
  Ik heb nog wel een paar vragen:

  – Waar kan ik onderzoek van gresnigt lezen (bron?) dat aangehaald wordt als referentie nummer 2?

  – Kun je iets preciezer vertellen welk merk/fabrikant/soort lithiumdisilicaat je gebruikt hebt? Bijv e-max press of iets anders?

  – Heb je facebow-registratie gemaakt om articulatie/occlussie nauwkeurig te kunnen beoordelen? Evt beetregistratie in maximale occlussie (MO)?

  • Hierbij mijn antwoorden op de gestelde vragen van de heer Melkumian:

   – Gresnigt, M.M.M., Tirlet, G., Bosnjak, M., Van der Made, S., Attal, J., 2020. Fracture strength of lithium disilicate cantilever resin bonded fixed dental prosthesis. Journal of the mechanical behavior of biomedical materials. 103.

   – De etsbruggen zijn gemaakt van IPS e.max Press LT A1 als basis. Het labiale vlak is door middel van een cutback techniek gereduceerd en alleen daar met IPS e.max Ceram opgebakken.

   – Ik heb beetregistratie in MO gedaan. Ik heb gebruikgemaakt van een middelwaarde articulator zonder facebow registratie.

   Met vriendelijke groet,
   Masoud Hassan Zadeh

 2. Lees alle reacties
  • Lees alle reacties
  • Dank voor uw vraag! Ik heb clearfil apx composiet voor het cementeren en clearfil se bond als adhesief systeem gebruikt. Het belangrijkste is om een ‘gouden-standaardadhesiefsysteem’ te gebruiken. Voor de etsbrug is lithiumdisilicaat gebruikt. In het artikel is verder uitgelegd waarom er voor dit materiaal gekozen is.

   Met vriendelijke groet,
   Masoud Hassan Zadeh

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.