TandartsPraktijk nr. 6, 2021

  Wat als kaakklachten hoofdzaak worden? | Help, de tandarts verzuipt! | Beeldhouwer in de tandheelkunde | Zo fotografeer je een maximale occlusie | Sociale media scheppen verplichtingen | Trammelant in tandartsland | TP Kennistoets 2021-6 Behandeling van horizontale wortelfracturen

  Een leven lang lijden onder lichen planus

  In dit nummer van TandartsPraktijk leest u het verhaal van Sylvia Groot. Zij is voorzitter van de Lichen Planus Vereniging Nederland, en lichen planus-patiënt. Zelf ben ik in mijn praktijk deze aandoening een aantal keren tegengekomen. Witte lijntjes op het wangslijmvlies of een witte plaque op de gingiva.

  Einde van een tijdperk

  Hij zal het niet leuk vinden. Hij houdt niet van aandacht, maar hij ontkomt er deze keer echt niet aan: Wim van de Kerkhof (geb. 1938) verlaat TP.

  Wat als kaakklachten hoofdzaak worden?

  Tandartsen en mondhygiënisten spelen een belangrijke rol in de herkenning van kaakgewrichtsklachten en in een eventuele doorverwijzing naar een orofaciaal therapeut. Een multidisciplinaire aanpak door mondzorgverleners en gespecialiseerde fysiotherapeuten is in het belang van de patiënt.

  Help, de tandarts verzuipt!

  Tandartsen in heel Nederland zijn wanhopig op zoek naar nieuwe collega’s: binnen tien jaar gaat 25 procent van de tandartsen met pensioen en veel tandartsen willen liever korter werken. Aan TP vertellen drie tandartsen, een businesscoach en de voorzitter van de KNMT hoe het is om van acht tot acht te werken (met een burn-out op de loer) terwijl collega’s bijzonder moeilijk te vinden zijn.

  Behandeling van horizontale wortelfracturen + TP Kennistoets

  Horizontale wortelfracturen worden regelmatig gezien na tandletsel. De naam is enigszins misleidend, want de meeste wortelfracturen verlopen niet horizontaal, maar veel meer diagonaal. Een meer adequate benaming is daarom intra-alveolaire wortelfracturen. De behandeling kan variëren van spalken en regelmatig vervolgen, tot een wortelkanaalbehandeling in het cervicale fragment en chirurgische verwijdering van het apicale fragment.

  Beeldhouwer in de tandheelkunde

  Voor tandarts Guus van den Bosch liggen tandheelkunde en beeldhouwen in het logische verlengde van elkaar. Bovendien heeft het beeldhouwen hem veel geleerd voor zijn dagelijkse werk. De waarde van traagheid vooral, en je beperken tot de essentie.

  Zo fotografeer je een maximale occlusie

  Hoe moeilijk kan het zijn om recht van voren een foto te maken van het gebit? Toch vergt een opname van een maximale occlusie, waarbij alles scherp is en waar je goed mee kunt werken, de nodige aandacht. De tricks of the trade verklaard.

  De langetermijn-etsbrug

  Bij het ontbreken van laterale bovenincisieven wordt bij jongeren vaak gekozen voor plaatsing van een etsbrug, om op latere leeftijd over te gaan tot implanteren. De etsbrug wordt dan dus gezien als tijdelijke voorziening. Maar kunnen we een etsbrug met een betere prognose maken, en kunnen we de levensduur daarvan verlengen?

  Sociale media scheppen verplichtingen

  Tandartsen en sociale media: is het een sleets huwelijk? Aanvankelijk enthousiasme sneuvelt vaak in gebrek aan tijd en een teleurstellend rendement. Wat kunt u leren van de afhakers en de doorzetters? ‘Het moet aantoonbaar iets opleveren, anders houd je het niet vol.’

  Het effect van een hoge mate van gebitsslijtage op de kwaliteit van leven

  Ernstige slijtage aan het gebit kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven. Dat concludeert Shamir B. Mehta in zijn promotieonderzoek. Het routinematig gebruiken van een slijtage-index zou uitkomst kunnen bieden. Hij pleit voor een professionele richtlijn voor de behandeling van patiënten met gebitsslijtage.

  Leven met lichen planus

  Na jarenlang tobben en vele bezoeken aan specialisten doet Sylvia Groot (63) haar verhaal over leven met lichen planus (LP). Groot is voorzitter van de Lichen Planus Vereniging Nederland (LPVN) en heeft orale lichen planus (OLP). Daarnaast ook vulvaire lichen planus (VLP) en soms spelen (hoofd)huid en ogen mede op. Als LPVN-voorzitter doet zij namens patiënten ook mee aan de Richtlijncommissie Lichen Planus. TP sprak met haar.

  Tand Art | De blauwe hemel

  Een frisse, heldere Alpenhemel met sluierbewolking. Roerloos hangen de wolken in het hemelsblauwe uitspansel, als in een film die is stilgezet.

  Trammelant in tandartsland | Het is tijd voor strategische capaciteitsplanning

  Al enige jaren maakt de KNMT zich sterk voor het opleiden van extra tandartsen. Recentelijk deed zij dat weer in een brandbrief aan het kabinet en onderschreef zij voor dit doel de petitie van Beyza en Mèlen, die met deze petitie een lang gekoesterde wens om voor de tandartsopleiding te worden ingeloot hoopten te forceren.

  TP Kennistoets 2021-6 Behandeling van horizontale wortelfracturen

  Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

  TP Boekkeuze | Parodontologie, de complete samenvatting

  Periodontics heeft de in Tacoma, Washington, werkende Suárez samen met zijn co-auteurs een knap stuk werk afgeleverd. Negenentwintig jonge auteurs leverden een bijdrage aan dit boek, dat door de uitgever letterlijk is bestempeld als een ‘study guide’.

  Universeel hechtcement

  G-CEM ONE van GC is een universeel, niet-techniekgevoelig hechtcement. Het heeft een hoge hechtsterkte en een uitstekend zelfuithardend vermogen.

  Disposable matrixbandjes

  De Pro-Matrix en de Pro-Matrix Curve zijn disposable matrixbandjes. Ze werden getest door gebruikers en de bevindingen zijn terug te vinden op www.​dentaladvisor.​com.

  Universeel composietsysteem

  SimpliShade van Kerr is een vereenvoudigd universeel composietsysteem. Het is voorzien van de Adaptive Response Technology, dat het verkrijgen van een natuurlijke restauratiekleur zou bevorderen.

  Vulmateriaal verwijderen

  De HyFlex Remover is speciaal ontworpen voor het verwijderen van vulmateriaal uit wortelkanalen.

  KennisVRAAG Behandeling van horizontale wortelfracturen Kennistoets 2021-6

  In TandartsPraktijk 6-2021 heeft u het artikel Behandeling van horizontale wortelfracturen kunnen lezen. Test uw kennis over dit onderwerp met de volgende meerkeuzevraag.

  KennisVRAAG Klosprothese na gedeeltelijke bovenkaakresectie TP Kennistoets 2021-7

  In TandartsPraktijk 7-2021 heeft u het artikel Complex en onmisbaar – Klosprothese na gedeeltelijke bovenkaakresectie kunnen lezen. Test uw kennis over dit onderwerp met de volgende meerkeuzevraag.