Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trammelant in tandartsland | Het is tijd voor strategische capaciteitsplanning

Al enige jaren maakt de KNMT zich sterk voor het opleiden van extra tandartsen. Recentelijk deed zij dat weer in een brandbrief aan het kabinet en onderschreef zij voor dit doel de petitie van Beyza en Mèlen, die met deze petitie een lang gekoesterde wens om voor de tandartsopleiding te worden ingeloot hoopten te forceren.
Premium

 

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-021-0078-5/MediaObjects/12496_2021_78_Fig1_HTML.jpg

Het extra opleiden van tandartsen zou nodig zijn om het al jaren bestaande tandartsen tekort op te lossen. Immers, zo betoogt de KNMT, in komende jaren gaan veel meer tandartsen met pensioen dan er instromen, terwijl de vraag naar mondzorg groeit. Hoewel de KNMT zich in haar oproep gesteund zag door het CDA-Kamerlid Van den Berg, lijkt de vraag terecht of de oproep om meer tandartsen op te leiden nog wel relevant is. Zeker, niet ontkend kan worden dat er ondanks de instroom van tandartsen uit Europese landen nu een tekort is, tegelijkertijd echter lijkt de oproep door de tijd ingehaald. Immers, het besef dat preventie de enige juiste weg is domineert de agenda in de mondzorg. En met de kanteling naar primaire preventie bij kinderen respectievelijk de beweging van curatie naar niet-restauratieve cariësbehandeling, zal de behoefte aan tandartsen zich in de komende jaren stabiliseren, mogelijk op de langere termijn zelfs gaan afnemen.

Cariës-vrije generatie

In de door het Zorg Instituut Nederland gestarte ‘ZIN-Ronde Tafel bijeenkomsten’, zijn partijen als de KNMT, NVM, NVIJ, wetenschappelijke verenigingen en voor de preventie mondzorg relevante stakeholders als de jeugdgezondheidszorg al ruim twee jaar in gesprek over beleidsinterventies gericht op het duurzaam verbeteren van de mondzorg in Nederland. Ondanks het mijns inziens relatief trage proces is vanuit de bijeenkomsten inmiddels een heldere stip op de horizon gezet: ‘Nederland naar een cariës-vrije generatie!’ Binnen enkele maanden mag een eindrapportage met concrete interventies worden verwacht.

Terecht uitgangspunt in de eindrapportage

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2021.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.