Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het hart centraal

prof. dr. Luzi Abraham-Inpijn
Als je je realiseert dat van de 22 vragen in de EMRRH vijf het hart betreffen (Tabel 1), dan is duidelijk dat dit orgaan bij tandheelkundige behandeling medisch gezien een hoofdrol speelt. Het hart was dan ook in afgelopen jaren vaak onderwerp van vragen en van discussies. Ter illustratie wil ik twee casussen daarvan hier bespreken.
Premium

Casus 1

Bij mij in de omgeving is een discussie losgebarsten over het wel of niet aanschaffen van een AED en hoe lang je met reanimeren door moet gaan als je bent begonnen. Dit probleem kwam op doordat een van de collega’s op straat iemand zag neervallen die een hartstilstand bleek te hebben. Omstanders begonnen met reanimeren op een nogal knullige wijze, zodat je kon weten dat het resultaat slecht zou zijn. Het duurde lang voordat er een ambulance kwam en in die periode van wachten kwam de vraag op: hoe lang nog? Graag je visie.

Antwoord

Het aanschaffen van een AED (automatische externe defibrillator) in de praktijk heeft zeker zin, niet alleen voor de praktijk zelf, maar ook om hulp te bieden aan de directe omgeving. Het punt is echter dat tandartsen een AED aanschaffen in plaats van te leren reanimeren. Dit is geen aanname van mij, maar dit bleek uit de ingevulde inventarisatieformulieren die ik in de afgelopen jaren bij voordrachten heb gevraagd in te vullen. Deze registreerden naast het voorkomen van medische problemen tijdens handelen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.