Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een patiënt met een ICD

dr. Henk Brand
Implanteerbare cardiale defibrillatoren (ICD’s) worden geïmplanteerd als het hartritme permanent gecontroleerd dient te worden. Wanneer de ICD van een patiënt ventrikeltachycardie of ventrikelfibrilleren registreert, zal de ICD automatisch een elektrische schok afgegeven. Aangezien een ICD een apparaat is dat elektrische signalen registreert en verwerkt, is deze potentieel gevoelig voor elektromagnetische interferentie (EMI) door andere elektrische apparatuur. Patiënten met een ICD bezitten dan ook een verklaring waardoor zij op vliegvelden niet onderzocht worden met de gebruikelijke detectiepoortjes. Het gebruik van MRI is bij patiënten met een ICD eveneens gecontraïndiceerd. In de tandartspraktijk wordt ook gebruik gemaakt van allerlei apparatuur die potentieel als bron kan fungeren van lichte of matige elektromagnetische velden. Dit artikel bespreekt daarom de mogelijke interferende bronnen in de tandartspraktijk.
Premium

In Nederland is bij ruim 30.000 patiënten een implanteerbare cardiale defibrillator (ICD) geïmplanteerd. Dit elektronische apparaat wordt chirurgisch onderhuids geplaatst, gewoonlijk in de buurt van het linkersleutelbeen of iets lager (afbeelding 1). De ICD bevindt zich in een titanium behuizing, waarvandaan een of meer geïsoleerde flexibele geleidedraden via aders naar de binnenkant van het hart lopen (afbeelding en 3). De ICD controleert permanent het hartritme van de patiënt.

Ventrikelfibrilleren

Een normaal werkend hart trekt samen met een frequentie tussen de 50 en 100 keer per minuut. Onder bepaalde omstandigheden kan de hartfrequentie veel te hoog worden en ventrikeltachycardie optreden (een hartfrequentie > 100/min). Aangezien de hartkamers veel te snel samentrekken, vermindert de doorbloeding van de kransslagaders van de hartspier en kan de patiënt pijn op de borst ervaren. Bovendien bestaat bij ventrikeltachycardie het risico dat dit ontaardt in ventrikelfibrilleren (afbeelding 4). Bij ventrikelfibrilleren trekken de hartspiervezels ongecontroleerd samen waardoor de pompfunctie van het hart verloren gaat. Ventrikelfibrilleren, dat ook vaak optreedt bij een hartinfarct, dient ogenblikkelijk te worden behandeld. Zonder herstel van een normaal

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.