Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Collum mandibulae-fracturen: open versus gesloten behandeling

Bohn Stafleu van Loghum
Bij een aangezichtstrauma is het collum mandibulae in een substantieel percentage van de gevallen gebroken. Over de optimale behandeling van een fractuur van het collum mandibulae bestaat nog altijd veel discussie. Bij een gesloten behandeling is er sprake van een afwachtend ofwel conservatief beleid, al dan niet met maxillomandibulaire fixatie. Een open behandeling bestaat uit een open reductie met interne fixatie. Antoinette Rozeboom heeft aan het ACTA onderzoek verricht en de verschillende behandelmogelijkheden met elkaar vergeleken om te kijken welke de beste en de veiligste is. Daarnaast onderzocht zij de subjectieve uitkomsten na de behandeling van de collum mandibulae-fracturen, waaronder de subjectieve kaakfunctie.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0056-3/MediaObjects/12496_2019_56_Fig2_HTML.jpg

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

De onderkaak is vaak betrokken bij aangezichtstrauma vanwege zijn positie in het maxillofaciale skelet. Het collum mandibulae is in ongeveer 30% van deze gevallen gebroken (afbeelding 1). Klachten van een gebroken collum mandibulae zijn onder andere pijn, malocclusie, asymmetrie en beperkte mondopening. Er bestaan grofweg twee behandelopties die zijn onderzocht:

  • de open behandeling: operatieve behandeling met interne fixatie van de fractuur met osteosynthesemateriaal;
  • de gesloten behandeling: niet-operatieve behandeling door middel van intermaxillaire fixatie.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0056-3/MediaObjects/12496_2019_56_Fig3_HTML.jpg
Afb. 1 Voorkomen van fracturen in de mandibula.

Tot op heden is er nog geen overeenstemming over de meest geschikte behandeling voor fracturen van het collum mandibulae. Het is dan ook een van de meest uitdagende controverses in de maxillofaciale traumazorg.

2 Wat heeft u precies onderzocht?

Het proefschrift bestaat onder andere uit een drietal systematische reviews, een case-serie (‘technical note’) en een cross-sectionele studie. Uniek aan het onderzoek is dat dit een van de eerste studies is waarbij uitvoerig is gekeken naar de subjectieve uitkomsten na de behandeling van een fractuur van het collum mandibulae.

In de cross-sectionele studie is gebruikgemaakt van de Mandibular Function Impairment Questionnaire (MFIQ) voor (subjectieve) zelfgerapporteerde mandibulaire functie, de diagnostische criteria voor temporomandibulaire aandoeningen (DC/TMD) voor TMD-klachten en kaakdisfunctie, de Mixing Ability Test (MAT) voor kauwprestaties, en analyses van CBCT-scans voor volumemetingen.

3 Wat zijn de belangrijkste resultaten van uw onderzoek?

In de cross-sectionele studie bleek de uitkomst van de MFIQ lager te zijn in de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.