Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coeliakie en orale manifestaties op jonge leeftijd

De gemiddelde Nederlandse tandarts heeft in de praktijk zo’n tien patiënten met coeliakie, en de meerderheid van deze patiënten weet zelf niet eens dat ze deze aandoening hebben. Coeliakie (glutengevoelige spruw) is een aandoening die klinisch tot expressie komt als de darm wordt blootgesteld aan gluten. In dit artikel zullen de orale manifestaties op jonge leeftijd worden besproken. Hierdoor kunnen tandartsen wellicht een bijdrage leveren tot het eerder stellen van de diagnose.
Premium
Gluten is een bestanddeel van het niet in water oplosbare deel van tarwe, rogge, haver en gerst, waarin zich het eiwit α-gliadine bevindt. Het blootstellen van het dunnedarmslijmvlies aan gluten veroorzaakt bij coeliakiepatiënten een chronische ontstekingsreactie. Hierbij worden de epitheelcellen beschadigd en versneld afgestoten, waardoor atrofie van de darmvlokken (darmvilli) optreedt en het absorberend oppervlak afneemt (afbeelding 1 en 2 ). De oorzaak van de ontstekingsreactie is nog onbekend. Wel is duidelijk dat genetische predispositie een rol speelt. Mensen die bepaalde vormen van HLA-moleculen bezitten hebben een verhoogd risico op coeliakie. HLA-moleculen spelen een belangrijke rol bij de afweerreactie tegen lichaamsvreemde eiwitten.

Symptomen en complicaties

De afname van het absorberend oppervlak in de darm leidt tot een malabsorptie van koolhydraten, vet, water, elektrolyten, ijzer, calcium, foliumzuur en vitamine A, D en K. Als gevolg hiervan ontstaan symptomen zoals een algemene malaise, vermoeidheid, diarree, gewichtsverlies, oedeem, spierzwakte, aanvallen van spierkrampen, verhoogde bloedingsneiging en nachtblindheid. De patiënt klaagt vaak over een opgezette pijnlijke buik en de ontlasting bevat een abnormale hoeveelheid vet. Chronische malabsorptie kan bij kinderen bovendien tot een groeiachterstand en een vertraagde puberteit leiden. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen bij coeliakie ook optreden. Daarnaast hebben patiënten met coeliakie een verhoogde kans op het ontwikkelen van allerlei kwaadaardige aandoeningen. Dit is vooral het geval voor een non-hodgkinlymfoom (circa 40-voudig verhoogd), maar ook voor allerlei delen van het maagdarmkanaal neemt het risico op het ontwikkelen van maligne afwijkingen toe.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door het nemen van enkele biopten uit het
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.