Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 1348 resultaten )
Verfijn zoekresultaten
CasuïstiekEndodontologie
Een endo light alstublieft
Bij een endostart wordt nog vaak de hele pulpa uit het gebitselement verwijderd. Het is maar de vraag of dat nodig is, want een kroonpulpotomie geeft net zoveel pijnbestrijding, maar is minder invasief en makkelijker. En als je weet dat uit de literatuur blijkt dat het achterblijvende nietontstoken weefsel kan herstellen, is een endo light een interessante optie.
Het vaccin anno 1796
Een ziekte bestrijden met iets dat die ziekte lijkt te veroorzaken? In het laatste decennium van de achttiende eeuw was dit een eigenaardige opvatting. Eerst kwam homeopathie, van dubieuze waarde. Maar kort daarna het eerste vaccin.
Als kauwen (en soms ook lachen) pijn doet
Een patiënt is naar ons verwezen omdat ze bij kauwen pijn ervaart. Voorts blijkt dat ze ongelukkig is met de esthetiek van haar gebit die de afgelopen jaren achteruit is gegaan, waardoor ze niet meer vrijuit lacht. Kan dat verholpen c.q. gecorrigeerd worden? Verslag van alle bevindingen die tot het behandelplan hebben geleid.
Over de floss
Het kan soms lastig zijn om diepe preparaties goed te isoleren. In dat geval kan een flosligatuur een uitstekend hulpmiddel zijn. In dit artikel wordt middels een aantal voorbeelden en een video uitleg gegeven hoe de flosligatuur kan worden toegepast om extra retractie van de rubberdam en de weke delen te verkrijgen.
Dick van den Bol: ‘Liever een legertruck dan een Porsche’
Een auto heeft de gemiddelde tandarts wel, in sommige gevallen misschien zelfs twee. Maar wat tandarts Dick van den Bol uit Son en Breugel tot zijn beschikking heeft, is toch echt van een andere orde: een verzameling grote militaire voertuigen uit WO II.
Spelend leren conditioneren
Eigenlijk staat het hele leven van een kind in het teken van leren. Elke ervaring, hoe vroeg ook, is een leermoment. Ook die bij de tandarts. Goede of slechte ervaringen hebben gevolgen voor verdere bezoeken en bepalen mede het al dan niet slagen van tandheelkundige behandeling. Oncoöperatief gedrag: hoe pakken we dat aan?
Een drietal zwellinkjes op de tong
Op de tong kunnen zich velerlei afwijkingen voordoen, variërend van onschuldige tot kwaadaardige. Denk maar aan het plaveiselcelcarcinoom waarvoor de tongranden voorkeursplaatsen zijn. In deze bijdrage komen drie patiënten aan bod met deels gewone, maar deels ook zeldzame tongafwijkingen.
CasuïstiekEsthetische tandheelkunde
Extractie, botopbouw en delayed implanteren | Deel 4
Het behandelen van twee falende centrale incisieven met oude kronen en fistels is een esthetische uitdaging. Door direct na extractie een botaugmentatie uit te voeren kan je de dimensies van het bot en de weefsels opbouwen om in tweede instantie voorspelbaar te implanteren.
Vaccineren Ja/Nee
Als alles volgens plan verloopt zullen mondzorgverleners vanaf mei, met voorrang, worden uitgenodigd om zich te laten vaccineren tegen het Covid-19 virus. Veel is op dit moment helaas nog onduidelijk rond die vaccinatieprocedure.