Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Noordwest ziekenhuis in Alkmaar sluit afdeling bijzondere tandheelkunde eind 2021

Op 31 december 2021 zal het Noordwest ziekenhuis in Alkmaar de afdeling bijzondere tandheelkunde sluiten. Deze afdeling was speciaal ingericht voor mensen met grote angst voor de tandarts en kleine kinderen die speciale aandacht nodig hebben. Het nieuws zorgt voor ophef onder de (ouders en verzorgers van) patiënten, maar ook de tandartsen die er werken zijn niet te spreken over het voornemen, zo is te lezen in het Noordhollands Dagblad (NHD).

 

 

Jaarlijks ontvangt het tandheelkundig centrum in Alkmaar bijna 2.000 patiënten vanuit de regio Noord-Holland Noord. In het centrum worden (complexe) ingrepen gedaan, maar het gaat vooral om speciale aandacht.

Bijzondere behandeling

Noordwest Ziekenhuisgroep is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland die bijzondere tandheelkunde aanbiedt. Er worden kinderen en volwassenen behandelend die niet (verder) door een reguliere tandarts behandeld kunnen worden. Bijvoorbeeld door:

  • gedragsproblemen
  • extreme angst voor de tandarts
  • een lichamelijke en/of verstandelijke beperking
  • hele uitgebreide en ingewikkelde behandelingen en/of afwijkingen (bijvoorbeeld als er te weinig tanden en kiezen zijn aangelegd) kaakgewrichtspijn
  • een extreme kokhalsreflex

De afdeling bijzondere tandheelkunde heeft de volgende specialisaties:

  • angstbegeleiding
  • behandeling van patiënten met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking
  • kaakgewrichtsproblemen
  • kindertandheelkunde
  • protheses van de kaak en/of aangezicht

De tandartsen die werkzaam zijn op de afdeling bijzondere tandheelkunde hebben zich na de studie tandheelkunde in een van deze vormen van bijzondere tandheelkunde gespecialiseerd. De behandelingen zijn zoveel mogelijk gebaseerd op de nieuwste inzichten en technieken.

Voor mensen met een psychische stoornis uit de regio is het al spannend genoeg om naar de tandarts te gaan. Er wordt gevreesd dat zij straks naar Amsterdam moeten. Stichting Bijzondere Tandheelkunde Amsterdam heeft ook nog andere locaties in de provincie, maar die zijn vaak niet of slechts beperkt multidisciplinair.

Buitenspel gezet

Ondanks alle besprekingen hebben de tandartsen het gevoel dat ze al in een voortijdig stadium buitenspel zijn gezet. Het voorstel van de tandartsen was om buiten het ziekenhuis een NWZ-praktijk op te zetten, zonder dat het extra zou kosten.

Erik Vermaire, tandarts angstbegeleiding, laat in het NHD weten: “Dat het ziekenhuisbestuur de bijzondere tandheelkunde als een niche activiteit ziet en daar niet verder mee wil, kiest voor meer ruimte voor hoog complexe en acute zorg, is zijn goed recht. Alleen de manier waarop, is betreurenswaardig. Je gooit iets moois, goeds, functioneels te grabbel.”

Voor de tandartsen zelf is de toekomst ook onzeker. Vijf van de zeven hebben geen eigen praktijk.

Bron: Noordhollands Dagblad (NHD)
Beeld: © HENADZY / stock.adobe.com


Lees ook

Kokhalsproblematiek? Scannen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.