Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handsfree afzuigsysteem | TP test

Bohn Stafleu van Loghum
Het Isolite Anterior System van Zyris is een afzuigsysteem dat handsfree te gebruiken is en een aerosolenreductie geeft van maar liefst 90%. Het wordt geleverd met een afzuigslangetje, 10 disposable mondstukken voor in de mond van de patient (6 medium en 4 large), zes autoclaveerbare tips voor op het mondstuk, en een adapter om het systeem aan te sluiten op de afzuigslang van de unit.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-021-0042-4/MediaObjects/12496_2021_42_Fig1_HTML.jpg
Het bij de patiënt aanbrengen van het systeem vergt wel enige oefening. Wat daarbij een belangrijke rol speelt is het kiezen van de juiste maat. Niets is voor behandelaar en patiënt zo vervelend als minutenlang een vrij groot mondstuk proberen aan te brengen. Maar als het mondstuk eenmaal is geplaatst blijkt het multifunctioneel. Het werkt als bijtblok, waardoor de patiënt ook bij langere behandelingen ontspannen de mond open kan houden en veel ruimte wordt gecreëerd voor de behandeling doordat het de tong, de lippen en de wang opzij houdt. Het werkveld wordt daardoor voor de behandelaar goed zichtbaar en ook goed bereikbaar. Bovenal is het natuurlijk een afzuigsysteem, en ook als zodanig werkt het goed. Het werkgebied wordt vrij goed drooggehouden.
Nadeel van dit systeem is wel dat niet iedere patiënt het als comfortabel ervaart. Het is nogal massaal en met name bij aanbrengen hebben sommige patiënten het gevoel dat dat echt niet gaat passen. Maar als het eenmaal in de mond zit vinden de meeste patienten het juist prettig. Het geeft ze dan een gevoel van ontspanning. De afzuigtips zijn autoclaveerbaar, maar de mondstukken zijn disposable en zullen dus bijbesteld moeten worden als de eerste tien gebruikt zijn.
Met een prijs van een kleine 600 dollar is het een nogal prijzig systeem; een doosje van 10 mondstukken kost daarbij nog eens 28 dollar. Kortom, een handig systeem dat doet wat het belooft en de patiënt ontspant. Daartegenover staat dat het aanbrengen van rubberdam minder moeite kost en ook nog eens voordeliger is.
Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2021.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.