TandartsPraktijk nr. 4, 2021

    Lichen planus: nieuwe richtlijn | Snel rechtzetten? | Beeldbellen kan deel reguliere zorg vervangen | Tandarts angst | Peter Thoolen over comprehensive dentistry | De groeiende afvalberg naast de stoel | TP Kennistoets 2021-4 Digital Down

    Kosten en baat

    Het is goed te constateren dat steeds meer tandartsen zich bewust worden van de hoeveelheid afval die we met zijn allen dagelijks weggooien. Het is ook goed te constateren dat steeds meer tandartsen daar daadwerkelijk iets aan doen. Maar eenvoudig is het allerminst. Het is constant balanceren tussen infectiepreventie en het milieu.

    Handsfree afzuigsysteem | TP test

    Het Isolite Anterior System van Zyris is een afzuigsysteem dat handsfree te gebruiken is en een aerosolenreductie geeft van maar liefst 90%. Het wordt geleverd met een afzuigslangetje, 10 disposable mondstukken voor in de mond van de patient (6 medium en 4 large), zes autoclaveerbare tips voor op het mondstuk, en een adapter om het systeem aan te sluiten op de afzuigslang van de unit.

    Lichen planus: nieuwe richtlijn

    De ‘Richtlijn lichen planus’ van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie verschijnt dit jaar in vernieuwde vorm. De vorige versie (2012) werd ondersteund door dermatologen, kaakchirurgen en mondhygienisten, maar niet door tandartsen. Wat is lichen planus eigenlijk en wat kunt of moet u ermee?

    Snel rechtzetten?

    Als het aan de orthodontisten ligt kan dat ‘rechtzetten’ binnenkort niet meer door de ‘gewone’ tandarts gedaan worden. De Visienota Orthodontist 2025 bevat een mooi stroomschema waarin voor de tandarts nog gebitsafwijkingen met ‘geen’, of ‘geringe behandelnoodzaak’ overblijven. Waar komt deze Visienota eigenlijk vandaan?

    Beeldbellen kan deel reguliere zorg vervangen

    De regels voor zorg op afstand, ook voor mondzorg, zijn vanwege corona in maart vorig jaar verruimd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Inmiddels is deze verruiming structureel geworden. Tijdens een drie maanden durende proef bekijkt JTV Mondzorg voor kids of beeldbellen preventie kan bevorderen. Directeur Raoul Trentelman: ‘Videobellen kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzame mondzorg.'

    Digital Down + TP Kennistoets

    Tandheelkundige rehabilitatie bij een patiënt met het syndroom van Down (DS), met gebruikmaking van 3D-technieken en implantologie. Een 34-jarige gezonde jongeman met DS zonder medische bijzonderheden, is naar ons verwezen in verband met mobiele elementen. Zijn emotionele leeftijd is ongeveer 6-7 jaar. De patiënt woont in een woongroep onder begeleiding en is in de weekends bij zijn ouders. Hij werkt als schoonmaker in een garage.

    Peter Thoolen over comprehensive dentistry

    De samenhang tussen de verschillende deelgebieden van de tandheelkunde en alles daarbuiten fascineren Peter Thoolen. Hij pleit voor meer aandacht voor de belangrijke rol van de mondgezondheid in de algemene gezondheid.

    Tandarts angst

    Angst voor de tandarts treft 2-4 procent van de algemene bevolking in de VS en de Europese landen. Bewezen is dat het een belangrijke barrière is die mensen ervan weerhoudt om reguliere tandheelkundige zorg te zoeken. Kumar Raghav promoveerde onlangs op de door hem ontwikkelde aanpassing van de Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) voor de behandeling van fobiepatiënten.

    Nostradamus en corona

    Velen beweren dat in de zestiende eeuw een Franse medicus (die ook over tanden schreef) onder andere de opkomst van Hitler, de terreuraanslag in New York in 2001 en de huidige coronapandemie voorspelde.

    Sprekende beelden

    Tandheelkundig radiografisch onderzoek brengt soms een onverwachte afwijking aan het licht die niet tandheelkundig behandeld kan of hoeft te worden, maar wel opgemerkt dient te worden. En soms zien we een afwijking die juist veroorzaakt is door tandheelkundig handelen.

    De lange omweg naar tandheelkunde

    Johan Kulhan is eerstejaarsstudent tandheelkunde. Op zich niet bijzonder, dat zijn wel meer mensen. Maar voetballiefhebbers kennen zijn naam van de carrière waarvan hij voor deze studie afscheid heeft genomen: een al begonnen carrière als profvoetballer.

    De groeiende afvalberg naast de stoel

    Hoeveel afval produceert een tandarts en hoeveel alle tandartspraktijken samen? De vraag stellen is gemakkelijker dan die beantwoorden, want niemand houdt het bij. Een schatting uit de losse pols van tandarts Michiel Lieshout: ‘Bij ons in de praktijk is het een volle afvalzak per behandelstoel per dag.’ Achter de ongeveer 9.700 werkzame tandartsen in Nederland verrijst met een beetje verbeeldingskracht een enorme afvalberg.

    Leiden in last

    Onlangs zag ik een aflevering van de tv-docuserie ‘Typisch Leiden’. Het was een karakterschets van de stad, waarin markante Leidse figuren voor het voetlicht kwamen: een orgelman, een slager en een schoonmaakster van een studentenhuis. Allen spraken met een onvervalst Leidse tongval.

    TP BOEKKEUZE | Direct-indirecte-veneertechniek

    Dit is absoluut geen standaardboek over composietveneers. In deze uitgave wordt namelijk de ‘direct-indirect’-techniek volledig uit de doeken gedaan.

    Kronen verwijderen

    Bush heeft voor het verwijderen van kronen universele hardmetalen boortjes met een diamanten snijvlak geïntroduceerd.

    Rager met dubbelfunctie

    De FlexPick2in1 is de nieuwe rager van Lactona. De naam zegt het al: deze ragers zijn tweezijdig te gebruiken.

    Duurzame afzuigbuizen

    Het Zweedse bedrijf Orsing heeft duurzame, disposable afzuigbuizen aan haar assortiment toegevoegd. Naast bekertjes vervaardigd van bamboe, Bio Cup genoemd, levert Orsing nu ook afzuigbuizen die vervaardigd zijn van biologisch polyethyleen.

    Een betaalbare overkappingsprothese

    De afgelopen jaren is in TP met regelmaat geschreven over een al lang bestaande voorziening: de telescoopkroon onder een overkappingsprothese. Het grootste nadeel hiervan zijn de kosten. In deze bijdrage wordt een telescoopprothese van POM vervaardigd voor een patiënt met parodontaal verval, maar nog gave elementen!

    Sprekende beelden | Radiografisch onderzoek

    Tandheelkundig radiografisch onderzoek brengt soms een onverwachte afwijking aan het licht die niet tandheelkundig behandeld kan of hoeft te worden, maar wel opgemerkt dient te worden. En soms zien we een afwijking die juist veroorzaakt is door tandheelkundig handelen.