Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waalre in de nazomer | Dokters van de Wereld

Begin september streek de Mondzorgkaravaan neer in Waalre. Waalre staat bekend om zijn prachtige wijken en fraaie huizen. En zo reden we ook dit dorp binnen: door prachtige, bosrijke lanen. Maar ook in Waalre is een Voedselbank te vinden, en daar stopten we met de Mondzorgkaravaan. Zelfs nu, na bijna een jaar op stap te zijn geweest met Dokters van de Wereld, vind ik het nog altijd schrijnend om dit contrast zo aan den lijve te aanschouwen.

 

Maar goed, hier waren we dan. En al snel meldde de eerste cliënt zich. Een bijzondere man die duidelijk zijn best had gedaan om zich voor de gelegenheid te kleden: hij droeg een borsalino, een winterjas en een korte broek.

Duidelijk zichtbaar was zijn afgebroken voortand. Hij vertelde dat hij van vrouwen hield en graag nog verliefd zou willen worden, maar de afgebroken tand hielp niet echt mee.

Dat snapte ik natuurlijk en ik heb hem direct aangemeld voor een partieel plaatje. Dat zit niet in de basisverzekering, maar gelukkig heeft Dokters van de Wereld samenwerkingsovereenkomsten afgesloten met lokale tandartsen, mondhygiënisten en tandtechnici, de zogenaamde Friendly Networks. Hierdoor kunnen cliënten een gratis vervolgbehandeling krijgen. De kosten hiervan worden gedragen door deze lokale collega’s en Dokters van de Wereld heeft nog een potje voor materiaalkosten voor (partiële) protheses. En zo zal ook de borsalinoman binnenkort weer een mooie glimlach kunnen tonen.

Anders dan anders was dat ik het hele spectrum aan gebitsproblemen heb gezien in Waalre. Van redelijk goede gebitten, waarbij eigenlijk alleen een behandeling van de mondhygiënist nodig was, tot extreem verwaarloosde gebitten waar alle elementen verloren waren en een volledige prothese de enige mogelijkheid was.

Heel bijzonder om deze verschillen zo te zien. Ik vond het vooral fijn dat niet alle monden zo slecht waren. Ik hoorde dat in Waalre de Voedselbank de regie voert voor sommige daklozen en ervoor waakt dat deze zorg niet eenmalig blijft. Een goed initiatief; ik denk dat deze centrale rol van de Voedselbank voor cliënten heel belangrijk is.

En zo was ook deze dag weer een hele bijzondere. De volgende stop is op 26 oktober in Goes.

Tekst: Dokters van de Wereld, Didi Landman
Beeld: Arie Kievit


Gerelateerd

Een thuiswedstrijd met publiek en pers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.