Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TikTok’s alternatieve frisdranktrend slecht voor het gebit 

Diederik Wieman
Balsamico azijn gemixt met bruiswater. Op TikTok gaat dit frisdrankrecept al wekenlang viral. Filmpjes waarin het drankje als gezond alternatief voor cola wordt gepresenteerd, zijn miljoenen keren bekeken en gedeeld. De zuurgraad ervan is echter funest voor het tandglazuur. 
Baslamico met bruiswater, de nieuwe TikTok trend
Premium

Volgens Edmond Hewlett van de American Dental Association is het drankje helemaal niet gezond. Zeker niet voor het gebit. “Je maakt een mengsel van twee zure ingrediënten: balsamico en koolzuurhoudend water. Hoe zuurder de drank hoe groter het risico op tanderosie. Zeker wanneer je het frequent drinkt.” 

Het risico werd onlangs weer eens bevestigd door nieuw onderzoek waarbij geëxtraheerde tanden 24 uur aan zeven frisdranken werden blootgesteld (vergelijkbaar met een gemiddelde jaarconsumptie). In de studie wilden onderzoekers zien of niet-koolzuurhoudend flessenwater, gearomatiseerd bruisend water en gewoon bruisend water tanderosie kunnen veroorzaken. De conclusie: of een bruisende frisdrank wel of geen suiker bevat is minder interessant dan de pH-waarde ervan. Het zuur tast in alle gevallen het glazuur aan. De enige drank in de studie die het glazuur niet aantastte, was niet-koolzuurhoudend, niet-gearomatiseerde flessenwater.

Of TikTok’ers zich iets van dit soort onderzoeken aantrekken is sterk de vraag. De influencers beweren dat het nieuwe mixdrankje net als cola smaakt en gezonder is omdat er geen suiker wordt toegevoegd en het calorie-arm is. Sommige influencers claimen zelfs dat balsamico een verjongend effect heeft. Hewlett vindt het allemaal maar onzin. “Balsamico is lekker als dressing op de sla en in die vorm minder slecht voor je tanden dan gemixt met koolzuurhoudend water.” Kijk hier voor het TikTok filmpje van actrice Amanda Jones waar het allemaal mee begon. 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.