Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stijgend aantal ‘No-shows’ bij medische beroepen

Diederik Wieman
De dag lekker volgepland, en dan toch af en toe een lege stoel? Het komt helaas regelmatig voor dat patiënten zonder af te zeggen niet op hun afspraak komen. Uit een enquête van de NSZ (de Belgische belangenbehartiger van zelfstandigen) blijkt dat het aantal no shows toeneemt. Bij een kwart van de ondervraagden, waaronder tandartsen, wordt minstens 11 procent van de afspraken geannuleerd zonder voorafgaand seintje. Ongeveer de helft van hen zag het fenomeen de laatste twee jaar toenemen.
Premium

De NSZ hield de enquête onder 453 leden met een vrij medisch beroep waaronder tandartsen, artsen, fysiotherapeuten en psychologen. Daaruit blijkt dat de no shows niet alleen gevolgen hebben voor de agenda maar uiteraard ook voor de omzet. De ondervraagden schat het omzetverlies op 250 tot 500 euro per week. In België vraagt echter 4 op de 10 zorgverleners nooit om een schadevergoeding omdat zij van mening zijn dat de patiënt toch niet zou betalen of dat de Belgische wetgeving hierover te vaag is. Een ander overweging is de vrees om patiënten te verliezen. Kijk hier voor alle uitkomsten.

 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.