Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MKA-chirurgen en orthodontisten zijn honkvast

Diederik Wieman
Waar veel beroepen te maken hebben met vroegtijdige uitstroom uit het vak, is dit bij MKA-chirurgen en orthodontisten niet het geval. Vijftien jaar na de opleiding is nog zo’n 90% van de MKA-chirurgen en orthodontisten werkzaam in hun sector. Dit blijkt uit onderzoek dat het Nivel uitvoerde in opdracht van het Capaciteitsorgaan.

Wat betreft de uitstroom, doorgaans vanwege pensioen: verwacht wordt dat ongeveer een derde van de MKA-chirurgen de komende tien jaar zal uitstromen. Voor orthodontisten ligt die uitstroom met 40% wat hoger. Dit heeft te maken met de leeftijdsopbouw van de beroepsgroep. Voor beide beroepsgroepen geldt dat beduidend minder vrouwen dan mannen zullen uitstromen. Dit komt doordat deze beroepen vroeger in meerderheid door mannen werden beoefend. Geleidelijk aan zijn echter steeds meer vrouwen de opleiding gaan volgen. Deze zijn gemiddeld dus nog wat jonger dan hun meeste mannelijke collega’s. Kijk hier voor meer informatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.