Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

X-puzzel #5 – bevindingen

Bohn Stafleu van Loghum
Op pagina 23 van deze uitgave legden wij u twee foto’s voor die ons door een collega waren toegestuurd voor overleg ten behoeve van het opstellen van een orthodontisch behandelplan ten behoeve van een 47-jarige man.
Premium

In de regio van de geïmpacteerde 15 (afbeelding 1) was op de panorama-opname ter hoogte van de sinus maxillaris een radio-opaciteit zichtbaar (afbeelding 2). Onze vragen aan u waren: wat is uw diagnose met betrekking tot die radio-opaciteit, zoudt u aanvullend röntgenonderzoek doen (en zoja: welk?) en ziet u op beide foto’s nog andere interessante zaken die van belang kunnen zijn voor de behandelend orthodontist?

Dit zijn onze bevindingen:

Frédérique San Giorgi

1. De radio-opaciteit ter hoogte van de sinus maxillaris in de regio 15 is een melkelement, hoogstwaarschijnlijk de 55. Door lokale ankylose ontstaat de situatie dat het melkelement ‘blijft hangen’ in een infrapositie, terwijl de buurelementen verder erupteren en voor verticale ontwikkeling van de processus alveolaris zorgen. Zo kan het gebeuren dat een melkelement dat in occlusie is geweest jaren later weer onder het tandvlees is verdwenen. Deze ‘submerging’ van een melkelement kan gevolgen hebben voor opvolger, buurelementen en antagonisten. Als het ankylotische melkelement niet tijdig wordt verwijderd, zal de ontwikkeling van de processus alveolaris in deze regio achterblijven.

Afb. 1 De geïmpacteerde 15.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0089-4/MediaObjects/12496_2017_89_Fig1_HTML.jpgAfb. 2 Radio-opaciteit in de regio 15 ter hoogte van de sinus maxillaris rechts.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0089-4/MediaObjects/12496_2017_89_Fig2_HTML.jpg

De opvolger kan vertraagderupteren, een veranderd eruptiepad volgen, roteren in eruptie, een verstoorde wortelvorming hebben en geïmpacteerd raken. Tot slot kan er malocclusie ontstaan, kipping van buurelementen richting de aangedane regio, uitgroei van antagonisten en zelfs verlies van buurelementen door cariës of parodontale afwijkingen.

Ook in deze casus heeft een ongewenste

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.