Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tumorinvasie in de mandibula

Bohn Stafleu van Loghum
De voorkeursbehandeling bij mondholtekanker is chirurgie. Bij een segmentale mandibularesectie gaat de continuïteit van de kaak verloren met functionele en esthetische problemen, wat reconstructie van de kaak noodzakelijk maakt. De afgelopen decennia zijn de technieken om de mandibula te reconstrueren sterk verbeterd. Reconstructieplaten werden geïntroduceerd. Microchirurgie opende de weg naar vrij gevasculariseerde botlappen. Momenteel is de vrij gevasculariseerde fibulalap de standaard voor reconstructie van continuïteitsdefecten van de mandibula. Op de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) van het UMC-U is veel ervaring opgedaan met kaakreconstructies.
Premium

Motivatie: Vanaf het begin van de opleiding tot MKA-chirurg had ik grote interesse in de hoofd-halsoncologie, met name mondholtetumoren. Eerder verricht onderzoek naar tumorinvasie in de mandibula versterkte mijn behoefte daar een vervolg aan te geven. Wij streefden naar klinisch onderzoek met een toepasbare, relevante boodschap. Mijn onderzoek was grotendeels retrospectief en door de relatieve zeldzaamheid (laag volume, hoogcomplexe zorg) ‘experience-based’. Het is mooi om te bemerken dat daar heel nuttige, bruikbare conclusies uitkomen. Onderzoek doen en een promotietraject doorlopen doe je intensief met collega’s van heel andere disciplines. Het helder, in de goede volgorde formuleren van je studie-opzet en bevindingen, zonder een woord te veel op te schrijven, is een kunst die je verbetert door het schrijven van artikelen.

Toekomstplannen: De komende jaren blijf ik gecombineerd werken in een grote perifere MKA-kliniek (Amphia ziekenhuis Breda), met een deeltijdaanstelling (0,4 fte) in het UMC-U voor de hoofd-halsoncologische chirurgie. Ik zal mij daar voornamelijk richten op de klinische zorg van patiënten met mondholtetumoren en speekselklierpathologie.

Promovendi die onderzoek doen naar mandibulareconstructie of botinvasie door tumoren zal ik zijdelings begeleiden en ondersteunen.

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0026-9/MediaObjects/12496_2019_26_Fig2_HTML.jpg

In Nederland wordt jaarlijks bij 950 mensen mondholtekanker gediagnostiseerd. 95% van de mondholtekankers is plaveiselcelcarcinoom. Primaire risicofactoren zijn roken en excessief alcoholgebruik. Het betreft veelal patiënten boven het 60e levensjaar. De (laterale) tong en mondbodem zijn de meest aangedane tumorlocaties. De tumor kan tegen de mandibula aan groeien en deze infiltreren. Wanneer de tumor het merg

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.