Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toepassing van smalle implantaten

Huub van ’t Veld
Bij interdentale ruimtes kleiner dan 5-6 mm in het boven- en het onderfront is implanteren vaak niet mogelijk omdat door de diameter van het implantaat te weinig bot (<1 mm) rond het implantaat overblijft. Het gebruik van een implantaat met kleine diameter (diameter 2,8 mm) met een betrouwbare morse taperconnectie kan een oplossing bieden.
Premium

De komst van zeer smalle implantaten kan een op lossing bieden voor interdentale ruimten in de esthetische zone kleiner dan 5-6 mm waarbij implantologie is geïndiceerd om het diasteem op te vullen door een implantaatgedragen kroon. Steeds meer is bij de keuze van het implantaat niet alleen de kwantiteit (> 1 mm) en kwaliteit van het omliggende bot belangrijk, maar zeker ook de ondersteunende functie van het bot om een goede mucosale seal te verkrijgen. De meeste grote implantaatmerken hebben voor deze smalle ruimtes implantaten met een kleine diameter ontwikkeld. Nobel heeft het 3,0 mm NobelActive implantaat waarover al veel publicaties zijn verschenen, Astra het Osseo- Speed 3,0 mm implantaat en Dentsply het Xive 3,0 implantaat.

Al in 1976 heeft de FDA alle implantaten met een diameter van 3,0 mm en groter gedefinieerd als conventionele tandheelkundige implantaten. In 1997 heeft dit instituut de implantaten met een diameter kleiner dan 3,0 gedefinieerd als SDI (small diameter implants). Het gaat dan vooral over one pieceimplantaten die gebruikt worden in zeer smalle kaken voor een uitneembare voorziening of als verankering voor orthodontie. Deze implantaten bestaan vaak uit één stuk vanwege de kwetsbaarheid van de connectie tussen implantaat en abutment bij zo’n smalle diameter. Ze bieden helaas vaak weinig mogelijkheden voor een kroon omdat het niet mogelijk is om dan abutments met verschillende hoeken te

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.