Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tand eruit? Deskundige aan de slag!

Teun Domburg
Hoofdredacteur TP
Velen van ons herinneren zich nog wel de hockeyer Seve van Ass die in 2013 na een klap met de hockeystick van een tegenstander vele tanden uitgeslagen zag. Ze vlogen letterlijk door de lucht en stuiterden over het kunstgras. Het is een beeld dat, zeker als je tandarts bent, op je netvlies gegrift staat. Een van de reacties was destijds: ‘Levenslang tandarts voor Seve van Ass’. Hij droeg tijdens die wedstrijd geen mondbeschermer. Uiteindelijk stelde de KNHB in 2015 voor hockeyers de mondbeschermers verplicht.

Onlangs was er opnieuw op de tv een ongeval met tanden te zien, deze keer bij een voetbalwedstrijd. Een speler van AZ kreeg een elleboogstoot en verloor twee boventanden. Er leek sprake te zijn van een avulsie en een gecompliceerde fractuur. De reactie van de medische staf was: zijn tanden oprapen, in een plastic zakje doen en in de koelbox bewaren. Vervolgens speelde hij de wedstrijd gewoon uit. Ik was oprecht verbijsterd toen ik het zag gebeuren. Op social media waren de reacties net zo verbijsterend: ‘Die gast heeft al neptanden, anders zouden ze er niet zo makkelijk uit zijn gegaan’. De coach reageerde laconiek: ‘Komt allemaal wel goed, binnenkort heeft hij weer een mooi gebit.’

Ook u zal in de praktijk regelmatig trauma’s tegenkomen. Er wordt verschillend op gereageerd. Waar sommigen hysterisch reageren op een klein afgebroken hoekje van de tand, blijven anderen heel laconiek onder een veel ernstiger letsel, zoals een avulsie of een gecompliceerde fractuur. Vaak speelt onwetendheid een rol. Of de overtuiging dat de tandarts dat tegenwoordig wel weer heel netjes kan opknappen. Zo gaat het op de televisie tenslotte vaak ook! Mensen realiseren zich niet dat (ook minder ernstig) tandletsel je levenslang kan achtervolgen.

Tijd dus om hier meer aandacht aan te besteden. Het Nederlands elftal heeft al een tandarts in dienst. Niet alleen voor trauma’s, maar ook om ervoor te zorgen dat de spelers geen onverwachte tandheelkundige klachten ontwikkelen en om haardinfecties op te sporen waardoor de speler niet voluit mag trainen met het oog op spierblessures. Het is misschien te veel gevraagd om in de medische staf van voetbalteams een tandarts op te nemen. Die staf zou echter wel een basiscursus tandtrauma gevolgd moeten hebben. Er zit altijd wel een arts en een fysiotherapeut rond de dug-out. Geef hun een scholing hoe je adequaat op een tandtrauma moet reageren.

Voetbal trekt veel publiek, miljoenen mensen kijken ernaar en die hadden allemaal kunnen leren hoe je bij zo’n trauma handelt. Dat kan heel goed als je een deskundige aan het werk ziet die professioneel optreedt. Goed voorbeeld doet goed volgen.

De goedbetaalde speler van AZ kan zijn tandartsrekening wel betalen, of anders wel de club, maar voorkomen is beter en goedkoper.

Lees ook het artikel Tand eruit? Tand erin! >>

Aanvulling

Naderhand bleek dat na het incident de clubarts van AZ tijdens de wedstrijd al contact had gehad met een consulent kaakchirurgie en dat hij na de wedstrijd naar de tandarts van PSV is gegaan. Er is een wortelkanaalbehandeling verricht en na drie dagen zijn twee noodkronen geplaatst.

Dat tandheelkundig Nederland erg betrokken is bleek uit het feit dat een tandarts tijdens de wedstrijd het stadion had gebeld om de scheidsrechter te spreken en toen dat niet lukte daarna 112 ging bellen. Klinkt misschien overdreven, maar aan de andere kant weet een tandarts als geen ander dat snel en adequaat handelen bij een trauma van groot belang is.

Hoe het nu met de tanden van de speler is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de tandarts van de clubarts van AZ ook TP leest en dat hij een voorstel heeft gedaan om een symposium te organiseren over dentaal trauma voor de clubarts en zijn collega’s. De clubarts reageerde heel positief en wil dit zeker gaan oppakken!

 

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2019.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.