Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Niets is mooier dan echt (2) | Hockeystick tegen voortand

Riemer Vochteloo
James Huddleston Slater
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Contactsporten, zoals hockey, zijn berucht om opgelopen tandletsel. Gebitsbeschermers zijn tegenwoordig verplicht op het speelveld, maar de kwaliteit ervan is wisselend. Slecht passende bitjes bieden geen bescherming en geven alleen maar schijnzekerheid. Reden om als ouders af en toe het bitje van je kind te controleren. In deze casus (jongen, 11 jaar) zat de gebitsbeschermer te los. Ook al was de bit op maat gemaakt door een tandarts op de hockeyclub, toch was deze door intensief gebruik en de gebitsgroei langzamerhand zo los gaan zitten dat deze regelmatig het contact met de tanden verloor.
Premium
Premium

Wilt u dit artikel lezen?

Neem Tandartspraktijk.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2018.

1 REACTIE

  1. Een goede op maat gemaakte gebitsbeschermer hoort labiaal 1 mm vrij te liggen van de frontelementen. Dit ontwerp, in combinatie met het toepassen van minimaal een zachte binnenlaag en een harde buitenlaag, zorgt voor maximale demping van de impact voordat die wordt doorgegeven aan de incisieven.
    Reukers en van Damme. Mondbeschermers: een lastige keuze?
    Ned Tijdschr Tandheelkd juni 2007 ; 114: 242-247

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.