Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog meer trammelant in kindertandheelkundeland: Mondzorg voor kinderen op de schop?

René Gruythuysen
Een wezenlijk aspect van NRC is de communicatie met het kind en de ouders. Sommigen beweren dat als die communicatie niet optimaal is, NRC gedoemd is te mislukken. Dat is echter te kort door de bocht. In dit artikel wordt verslag gedaan van een casus die zich uitstrekt over zes jaar. Deze laat zien dat gebrekkige uitvoering van NRC niet per se leidt tot het mislukken van de behandeling. In het commentaar wordt ingegaan op misleidende info over NRC in de pers, de reactie van een groep hoogleraren op een gepubliceerd artikel over de omslag in de mondzorg voor kinderen en het gebrek aan een eenduidige visie op de cariësbehandeling in de wetenschap.
Premium

Reinier (6 jaar) meldt zich in mei 2010 met zijn ouders voor onderzoek. Hij maakt een stoere indruk. Klinisch worden er geen bijzonderheden gevonden en besloten wordt tot een volgende bezoek in september 2010. Ook dan zijn er geen bijzonderheden te melden, zodat het volgende periodieke onderzoek plaatsvindt in september 2011. Dan worden voor het eerst bitewings (afbeelding 1a-b) gemaakt omdat hier en daar wat doorschemering wordt gesignaleerd. De fissuren van de eerste blijvende molaren zijn erg diep en enigszins verkleurd. Op de bitewings worden cariëslaesies waargenomen op alle contactvlakken tussen de melkmolaren.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0038-x/MediaObjects/12496_2018_38_Fig1_HTML.jpg
Afb. 1a-b Approximale cariës.

Causale therapie

Mede op basis van artikelen in TP is in de praktijk waar Reinier staat ingeschreven besloten het over een andere boeg te gooien met de behandeling van kinderen: het belang van het kind staat voorop. Besloten wordt daartoe voortaan voorrang te geven aan de causale therapie. Men is zich ervan bewust dat dit niet alleen voor de zorgverleners even wennen zal zijn, maar ook voor de ouders en de kinderen. In overleg met Reinier en de ouders wordt voor een maand later een afspraak gemaakt om op basis van de nieuwe behandelfilosofie alle cariëslaesies te beslijpen. In oktober 2011 is

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.