Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monopolie

Arthur van Winsen
Sinds de coronacrisis trilt het neoliberale gebouw op zijn grondvesten. De ‘onzichtbare hand’ die tot nu toe een steun in de rug leek, duwt ons nu naar de rand van de afgrond. Toen de pleuris uitbrak en het er echt op aankwam, bleken we vleugel lam te zijn in onze strijd tegen het corona virus. Wij hadden in Nederland een uitstekend Vaccin instituut. In 2013 vond een privatisering plaats. De ontwikkeling en productie van vaccins en virologische testen werden voortaan uitbesteed aan Big Pharma.
Premium
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0060-7/MediaObjects/12496_2020_60_Fig1_HTML.jpg
Sinds de coronacrisis trilt het neoliberale gebouw op zijn grondvesten. De ‘onzichtbare hand’ die tot nu toe een steun in de rug leek, duwt ons nu naar de rand van de afgrond. Toen de pleuris uitbrak en het er echt op aankwam, bleken we vleugel lam te zijn in onze strijd tegen het coronavirus. Wij hadden in Nederland een uitstekend Vaccin instituut. In 2013 vond een privatisering plaats. De ontwikkeling en productie van vaccins en virologische testen werden voortaan uitbesteed aan Big Pharma. Die zag hierin geen verdienmodel, omdat de vraag niet voorspelbaar is. Voorraden kennen ze niet, ze leveren uitsluitend ‘on demand’. Dus moesten wij onze levensreddende inkopen doen op de geglobaliseerde markt tegen de hoogste prijzen – als er al iets te krijgen was. Zo zaten we maandenlang in een gebrekseconomie inzake beademingsapparatuur, mondkapjes, testmateriaal en een nog niet ontwikkeld vaccin.
‘Never waste a good crisis’ zei ooit Winston Churchill en veel groten der aarde zeggen hem dat na. Nú is er een kans voor onze beleidsmakers om de stukgelopen marktwerking in de gezondheidszorg om te buigen in een systeem waarin de overheid inzake infectieziekten weer het voortouw neemt en de risico’s borgt. Waarin zorgaanbieders samenwerken in plaats van elkaars concurrenten te zijn, waarin de zorg eerlijk wordt verdeeld, met name de tandzorg, en waarin we geen bureaucratische marktpartijen in stand houden die geld afromen van het zorgbudget. Nu kan je niet in één keer het hele systeem omgooien, het is piecemeal engineering. ‘Hervormen’ heet dat in
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2020.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.