TandartsPraktijk nr. 5, 2020

  Coronanieuws | Externe cervicale wortelresorptie | Twee bijzondere tongafwijkingen | Houtskoolhoudende tandpasta | Extruderen na trauma | Duurzaam resultaat: toeval of planning? | TP Kennistoets 2020-5 Autotransplantatie bij juveniele parodontitis

  Coronalessen

  De afgelopen maanden waren alle onzekerheden voor de ene collega bedreigend, maar een ander kreeg er juist veel energie van en struinde van de ene website naar de andere op zoek naar handreikingen om zo snel mogelijk weer veilig te kunnen werken. De Duitse gebroeders Tröltzsch, collega-MKA-tandartsen, schreven een zeer gedegen analyse met onderbouwde aanbevelingen die we op de website van TP hebben gezet.

  Autotransplantatie bij juveniele parodontitis + TP Kennistoets

  Herstel van verloren gegaan parodontaal steunweefsel is tot op heden lastig, zo niet onmogelijk te bereiken. Voorkomen is dus beter dan genezen. Screening van het parodontium is een cruciaal onderdeel van de controle bij de tandarts om parodontale problemen in een vroeg stadium te onderkennen en aan te pakken.

  Twee bijzondere tongafwijkingen

  Op de tong kan zich een diversiteit van aandoeningen voordoen. Wellicht dat dergelijke afwijkingen in de tandartspraktijk niet altijd worden opgemerkt, mede omdat vaak klachten ontbreken. In deze bijdrage worden twee patiënten beschreven met evidente klachten.

  Duurzaam resultaat: toeval of planning? | Diagnostiek en analyse (deel 1)

  Risico = kans x gevolg. Deze formule lijkt op het eerste oog weinig met tandheelkunde te maken te hebben. Toch is er in de dagelijkse werkzaamheden een belangrijke rol weggelegd voor een goede risicoanalyse. Deel 1 van een drieluik.

  Een onbevangen oog

  De cognitieve psychologie is dat onderdeel van de psychologische wetenschap dat bestudeert hoe menselijk gedrag wordt beïnvloed door denkprocessen. Het gaat hierbij om zaken als begrijpen, kennis, herinneringen, geheugen, probleem oplossen en informatieverwerking.

  Een indrukwekkende analyse van de occlusie

  Tijdens mijn opleiding tot tandarts waren occlusie, articulatie en het kaakgewricht voor mij altijd moeilijk te doorgronden fenomenen … Zeker als het verder ging dan fronten hoektandgeleiding.

  Monopolie

  Wij hadden in Nederland een uitstekend Vaccin instituut. In 2013 vond een privatisering plaats. De ontwikkeling en productie van vaccins en virologische testen werden voortaan uitbesteed aan Big Pharma.

  Externe cervicale wortelresorptie: een multimodulaire analyse

  Externe cervicale wortelresorptie komt in de praktijk met enige regelmaat voor. Toch is er in de literatuur weinig over te vinden en moeten we decennia terug (1992) voor het laatste grondige onderzoek.

  Extruderen na trauma

  Een meisje van 8 jaar gaat tijdens de vakantie in het buitenland ‘head first’ de glijbaan in het zwembad af. Omdat ze een ‘accident prone profile’ heeft, vangen de beide centrale incisieven de botsing op met een persoon die onderaan de glijbaan staat. De gevolgen voor haar zijn intrusie van de 11 en laterale verplaatsing van de 21.

  Het raadsel van de immuniteit

  Hoe komt het dat mensen die geïnfecteerd en ziek worden (hopelijk) herstellen? En waarom zijn ze daarna vaak immuun voor een aanval van dezelfde ziekte, maar niet voor een andere? Dat was eeuwenlang een puzzel.

  Gouden bergen

  Nog steeds zijn er veel mensen die goud in de mond hebben. En bijna al die mensen blijken bereid om dat goud te doneren als het bij een revisie wordt vervangen door een moderner alternatief. Tandarts Erik de Maijer uit Koedijk zamelt dit goud in om het te kunnen doneren aan Stichting A Sister’s Hope.

  TP Kennistoets 2020-5 Autotransplantatie bij juveniele parodontitis

  Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

  KennisVRAAG Autotransplantatie bij juveniele parodontitis TP Kennistoets 2020-5

  In tandartsPraktijk 5-2020 heeft u het artikel Autotransplantatie bij juveniele parodontitis kunnen lezen. Test uw kennis over dit onderwerp met deze voorbeeldvraag.

  Witte tanden: feit of fictie?

  Tandpasta met actieve koolstof polijst, ontgift en reinigt. Witte tanden liggen binnen handbereik.’ Is een van de beloftes die je leest bij de mondverzorgingsproducten met actieve koolstof. Het poetsen met houtskoolproducten wint aan populariteit.