Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coronalessen

Hans van Pelt
De afgelopen maanden waren alle onzekerheden voor de ene collega bedreigend, maar een ander kreeg er juist veel energie van en struinde van de ene website naar de andere op zoek naar handreikingen om zo snel mogelijk weer veilig te kunnen werken. De Duitse gebroeders Tröltzsch, collega-MKA-tandartsen, schreven een zeer gedegen analyse met onderbouwde aanbevelingen die we hebben vertaald en op de website van TP hebben gezet. Alleen al in de maand april is het artikel bijna 4.000 keer bekeken.
Premium
Hun conclusie
Tandartsen zijn onontbeerlijk in een modern gezondheidssysteem. Het zijn specialisten voor orale gezondheid en medeverantwoordelijk voor een probleemloze voedselopname door de patiënten. Dat dient de fysieke én psychologische gezondheid van onze samenleving.
Hun aanbevelingen zijn inmiddels de onze geworden en we hebben zowaar gevolg gegeven aan richtlijnen opgesteld door de afgevaardigden in de Mondzorgkoepel onder leiding van de directeur van KIMO! Hoewel er met betrekking tot aerosolen nog wel vragen zijn, is het toch fijn dat we dat niet allemaal zelf hoefden uit te vogelen en we vrij snel wisten hoe de WIP-richtlijnen aangescherpt moesten worden.
In Nederland heeft KIMO inmiddels ook een tiental richtlijnen (een richtlijn is wezenlijk iets anders dan een protocol!) opgesteld over onder andere mondzorg bij jeugdigen, antitrombotica, de derde molaar, overkappingsprotheses op implantaten en wortelcariës bij ouderen. Stuk voor stuk heldere en bruikbare richtlijnen en handvatten voor ons, mondzorgprofessionals, die met regelmaat worden geactualiseerd. Deze maand wordt geïnventariseerd hoe het in 2021 verder moet nu het geld op is. Het tandheelkundig OMT, de Mondzorgkoepel, kwam er gaandeweg achter dat de ontstane samenwerking naar meer zou kunnen smaken.
Wat zou het een rust geven als KNMT en ANT samen met andere belanghebbenden de covid-spirit weet vast te houden, omdat we, zoals de Duitse broers concluderen, onontbeerlijk zijn in een modern gezondheidssysteem. Wij hebben een vitaal beroep, net als onze collega’s in andere EU-landen plus Zwitserland.
Zij hebben ons geholpen bij het snel ontwikkelen van betere WIP-richtlijnen. Samen sterk en verbonden met professionals over
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2020.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.