In de tandartspraktijk krijgen we met tal van situaties te maken. Professioneel spelen we op de vraagstukken in, waarbij protocollen en richtlijnen ons helpen. Maar toch…
- Een vader van een jonge patiënt is het niet eens met de bevindingen van de reguliere tandarts. De onenigheid loopt op, stemverheffing en grovere taal volgen.
- In het team van een tandartspraktijk botert het niet zo. Er wordt veel geroddeld over een van hen. Roddelen gaat over in kwaadsprekerij. In de teamvergadering wordt eromheen gepraat. De sfeer is soms om te snijde.n
- Het valt op dat een flink aantal patiënten van een collegatandarts voor een second opinion bij uw praktijk komen. Dat aantal loopt opvallend op.
Wat te doen in situaties als deze? Protocollen helpen soms niet meer. Het helpt wel om je achteraf als professional(s) af te vragen wat er precies gebeurde, wat je deed en wat je had kunnen doen. Dat kan in een intervisiebijeenkomst.
Wat is intervisie?
Met intervisie komen 5-8 personen (bijvoorbeeld collegatandartsen, of een praktijkteam) om de 5 weken gedurende 2 uur bijeen om te praten over een casus die door een van hen is ingebracht. Dat praten gaat volgens een methode die past bij de casus en wordt begeleid door een ervaren facilitator. Het doel is om de